Logo brummensnieuws.nl

'Vergaderaars zonder volk'

  Columns

Brummen viel niet uit de toon. Bij de provinciale verkiezingen kwam 43 procent van de Brummense kiezers niet op. De VVD verloor, maar bleef de grootste. Het Forum voor Democratie en GroenLinks naderen.

Volgens verscheidene commentatoren en opiniepeilers wantrouwt de Forum-stemmer de overheid. "Deze mensen, met inkomens tegen het modale aan, zien de rekeningen oplopen en krijgen het gevoel dat zij moeten betalen voor het klimaat. Het zijn de potentiële gele hesjes" zei onderzoeker Peter Kanne.

Het is een heel andere wereld dan die van het opiniepanel 'Brummen Spreekt'. Duizend inwoners die zichzelf hebben opgegeven voor een enquête. Geen representatieve steekproef uit de bevolking, maar een welwillende groep positivo's. Juist deze dagen loopt een enquête over de financiële gezondmaking van onze armlastige gemeente. 1 miljoen bezuinigen, of hogere lasten? De resultaten moeten 'een algemeen beeld' opleveren. Van wat? Je kunt voorspellen dat bruikbare uitslagen in de gemeenteraad worden herkauwd. Het is de omgekeerde wereld. Laat de raadsleden zeggen hoe ze de problemen willen aanpakken. Een enquête over van alles en nog wat, zonder een plan van aanpak, prikkelt niet. Een herkenbaar verhaal van waarde(n), van Joop den Uyl tot de Uil van Minerva, wel.

Terecht zeggen de Brummense onderzoekers dat de geënquêteerden 'als het ware op de stoel van de gemeenteraad mogen zitten'. Zij wel, maar een heleboel anderen niet. Een geschrokken president Macron organiseerde als reactie op de gele hesjes een Grand Débat. Het moet toch niet moeilijk zijn om in Brummen een publiek debat te hebben over de toekomst van onze gemeente. Misschien levert een conversatie tussen politiek en publiek vindplaatsen op van nieuwe politiek. En de gemeenteraad ontloopt het verwijt: 'Vergaderaars zonder volk'. *)

Muus Groot

*) Tom-Jan Meeus in de NRC.

Meer berichten
 


De oplossing voor week 30:

CONCENTRATIEDe oplossing voor week 36: