Afbeelding

Aanleg glasvezel nog verder vertraagd

Algemeen

BRUMMEN - De aanleg van glasvezel in het buitengebied van gemeenten in Veluwe Oost (waar onder Brummen valt) is verder uitgesteld. Naar verwachting begint het werk pas na de bouwvakantie. Die eindigt voor deze regio op 23 augustus.

Toen de initiatiefnemer Glasvezel Buitenaf vorig jaar bekendmaakte dat ze het netwerk inderdaad gingen aanleggen, was de planning om in het begin van 2019 te starten. In januari echter meldde de organisatie dat dat te optimistisch was. Juni was de nieuwe stip op de tijdlijn. Nu wordt het dus eind augustus.

Aan het eerste uitstel lag volgens Glasvezel Buitenaf een aantal factoren ten grondslag.  De eerste was het grote aantal plaatsen waar de organisatie bezig is met de aanleg: in zeven provincies.  Volgens de netwerkbouwer staan de aannemers soms voor enorme uitdagingen wat betreft de haalbaarheid van de vooraf gegeven planningen en de snelheid van de aanleg. Ook staat de beschikbare capaciteit aan aannemers onder druk. Veel aannemers hebben overvolle portefeuilles. De regio Veluwe Oost het grootste, meest uitgestrekte gebied in het werkgebied van Glasvezel Buitenaf. "Dat vraagt ook meer aandacht en tijd, zowel bij de voorbereidingen als bij het maken van een detailplanning door de aannemer", stelde de organisatie eerder in deze krant.

Die aannemer is Van Gelder Telecom. Het bouwteam van dat bedrijf werkt nu aan de aanleg van een netwerk in het buitengebied van Veluwe Noord en Kampen Zuid. Die verloopt volgens Van Gelder voorspoedig. De werkzaamheden verwachten ze in de zomer af te ronden. Zodat ze na de bouwvak van start kunnen in Veluwe Oost.

Volgens Glasvezel Buitenaf betekent dat overigens niet dat op dit moment niets gebeurt in Veluwe Oost: "De voorbereidingen voor Veluwe Oost zijn al in volle gang en gaan door. Zoals de afstemming met betrokken gemeentes over de locaties van de straatkasten. De aannemer start voor de zomer met het schouwen van het tracé. Dat wil zeggen dat het hele tracé grondig wordt bekeken. Waar nodig wordt het ontwerp hierop aangepast."

Waar in het uitgestrekte gebied van Veluwe Oost begonnen wordt, is ook nog niet bekend. De aannemer maakt een detailplanning voor de aanleg. Die volgt naar verwachting rond de zomer. Bewoners ontvangen dan ook een brief met informatie over de start van de aanleg.

De verwachting is dat het vervolgens negen maanden tot één jaar duurt om het hele gebied aan te sluiten. Zodra er een klein gebiedje voorzien is van de aansluitingen dan kunnen de bewoners ook gebruik maken van de aansluiting.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00