Afbeelding

Hierdoor is WaardeVOL Brummen mislukt

Ingezonden

INGEZONDEN: Op de voorpagina van Het Brummens Nieuws (22 maart 2024) lazen we dat om onduidelijke redenen de stekker uit het project WaardeVOL Brummen is getrokken.

Eén van de hoofdredenen is dat de stuurgroep (wethouder, heemraad en gedeputeerde) onvoldoende sturing heeft gegeven. Zelfs bij het besluit tot beëindiging was men het niet met elkaar eens, getuige volgend citaat uit het persbericht van de gemeente Brummen (december 2023): ‘De projectpartners denken momenteel verschillend over de manier waarop het project verder moet.’ 

Dat belooft wat voor de toekomst!

Ook vielen de kosten miljoenen euro’s hoger uit dan geraamd, maar exacte bedragen worden al een jaar verzwegen. Via een verzoek op basis van de Wet open overheid (Woo) ontdekten we dat het project niet de oorspronkelijke 16,8 miljoen euro zou gaan kosten, maar 24,6 miljoen! Dit bedrag is al in januari 2023 officieel vastgesteld en wordt sindsdien verzwegen. Inmiddels is er dus een aantal miljoenen aan belastinggeld uitgegeven. Hoeveel er in zes jaar tijd (!) is verdampt? Ook dat verzwijgen de overheden; alsof men niet weet wat er per jaar is uitgegeven en de overheid daarover geen verantwoording af hoeft te leggen.

Let wel: dit project was volgens de stuurgroep een ‘voorbeeldproject dat niet mocht mislukken.’ Nog veel kwalijker is de schade die aan het participatieproces is toegebracht. De afgelopen zes jaar zijn er diverse voorlichtingsavonden, excursies, tientallen ‘gebiedsateliers’ en vele ‘keukentafelgesprekken’ gehouden. Honderden bewoners, agrariërs, ondernemers en belanghebbenden uitten hun zorgen over onacceptabele verhoging van grondwaterstand middenin bewoond gebied waar het altijd al kletsnat is. Nu het project volledig is mislukt, reppen de overheden met geen woord over de betrokkenheid en inspanning van al die gemotiveerde deelnemers, noch over wat die aan kennis en wensen hebben ingebracht.

Voor de Bewonersbelangengroep WaardeVOL Brummen (ruim 200 personen) schrijven we regelmatig een buurtbrief. Vanuit hen bereiken ons steeds meer gevoelens van frustratie, boosheid en machteloosheid. Bovendien is er door het onbehoorlijk gedrag van de overheid inmiddels veel wantrouwen ontstaan over een toekomstig project. Begrijpelijk. Zo zijn twee onderzoeken van Arcadis, die ook voor bewoners bedoeld waren, anderhalf jaar lang onder tafel gehouden. Nota bene: Arcadis kon in deze onderzoeken niet bewijzen dat met de voorgestelde maatregelen de gewenste natuurdoeltypen (Natura2000) behaald zullen worden.

Ook bleek ons uit opgevraagde Woo-documenten (Wet open overheid) dat een rapportage van een muggenexpert zo sterk door de overheden en zelfs Natuurmonumenten is beïnvloed, dat het op manipulatie lijkt. Op geen enkele plaats mocht door de onderzoeker ‘het aanbrengen van stuwen’ als mogelijke inrichtingsmaatregel genoemd worden. Het verwijderen van ‘stuwen’ uit het rapport was zelfs voorwaarde voor betaling van de factuur, aldus een e-mailbericht aan de onderzoeker. En hoe men werkelijk bij de projectleiding over participatie denkt? In een via Woo-verzoek verkregen e-mail schrijft één van de deskundigen letterlijk over het muggenrapport: ‘En dit rapport niet te snel delen met de omgeving, want dan voorzie ik een opstand.’ 

Wat er van dit traject geleerd is? Ook daarover zwijgt men. Het Waterschap schijnt een extern bureau te gaan inhuren om WaardeVOL Brummen te evalueren. Kosten? Onbekend. Het nieuwe projectvoorstel dat al sinds juni 2023 (!) door de provincie geschreven zou gaan worden, zal dan ook door de regio uitermate kritisch beoordeeld en getoetst worden.

Frank van Noppen en Laurens Hoevenaren, bewoners projectgebied WaardeVOL Brummen

Uit de krant

Veel biodiversiteit is goed voor insecten en vogels.
Open Erf op 25 mei bij biodiversiteitsambassadeur in Brummen Algemeen 43 minuten geleden
Elwin en Berry met het bord. Foto: Antoinette.
25 jarig jubileum klaverjascommissie vv SHE Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Loenermark zoekt teambegeleiders G-senioren Algemeen 4 uur geleden
Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 23 uur geleden
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen gisteren
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25