Afbeelding

Boeren voor natuur, groen levert meer op

Ingezonden

INGEZONDEN: Geacht College van gedeputeerden van Gelderland, geachte heer Zoet.

Laat boeren beter verdienen. Boeren produceren ons voedsel, al eeuwenlang. Dat niet alleen, ze bepalen ook ons landschap, ze kunnen ook bijdragen aan schoon (grond)water, waar ons drinkwater uit gewonnen wordt. Hun manier van produceren beïnvloedt onze lucht door de uitstoot van bijvoorbeeld stikstofverbindingen, kooldioxide en methaan. Boeren bepalen in belangrijke mate de biodiversiteit. Schoon water, schone lucht en biodiversiteit zijn van belang voor de gezondheid en voedselzekerheid van ons allemaal.

Boeren worden eigenlijk alleen betaald voor de productie van voedsel. Terwijl de zorg voor schoon water, schone lucht en biodiversiteit ook een maatschappelijk belang is. Daar is ook veel geld mee gemoeid. Voor die zorg zouden boeren betaald moeten krijgen. Daar zijn al heel lang plannen voor. En toen kwam eindelijk ook het programma ‘boeren voor natuur’: boeren kunnen beloond worden voor niet alleen voedselproductie, maar ook andere diensten in het landschap.

Nu dreigt dat programma stopgezet te worden omdat de politieke en ambtelijke criteria niet direct aansluiten bij de boerenpraktijk. En omdat ‘boeren voor de natuur’ niet in het belang is van multinationale voedingsconcerns. En omdat het te duur zou zijn.

Ga door met het steunen van boeren die willen verduurzamen! In Brummen is een groep van 42 boeren die duurzamer willen gaan werken. 

Als ‘boeren voor de natuur’ zou moeten stoppen omdat de politieke en ambtelijke criteria niet aansluiten bij de agrarische praktijk dan zijn er in de gemeente Brummen ook instellingen die een rol in het verduurzamen van de agrarische sector willen spelen, zoals Stichting Het Anker, Stichting Lenteland, Land Van Ons, Stichting LandschapsNetwerk Brummen en het gemeentebestuur.

Als het programma zou moeten stoppen vanwege tegenwerking van multinationale voedingsconcerns, probeer dan vooral op te komen voor de boeren en de burgers!

Tijdens de vorige College van Gedeputeerden periode heeft de Provincie E 170 miljoen vrijgemaakt voor versterking van de economie en leefbaarheid van Eerbeek. Waarvan 100 miljoen voor de bouw een Logistiek Centrum. Dat Logistiek Centrum gaat niet door. Kan dat geld dan niet worden ingezet voor de versterking van de agrarische economie en leefbaarheid van alle inwoners van de gemeente Brummen?

De overheid heeft een zorgplicht op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Dat is al vastgelegd in Europees en landelijk beleid. De Provincie heeft ook genoeg mogelijkheden om deze verantwoordelijkheid in te vullen.

Desgewenst komen we graag met u overleggen over mogelijkheden.

Met agrarische groet,

Stichting Het Anker, 

Uit de krant

Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00
Foto tijdens het 25 jarig jubileum van landelijke rijvereniging 'de IJsselruiters' uit Brummen in 1951.
Rubriek Oud Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
Brummen treedt op tegen houtversnipperaars Algemeen 12 apr, 09:00
Foto ter illustratie. Bron: Google maps
Hoe naar huis gaan 'thuiskomen' werd. Ingezonden 12 apr, 09:00
Hoofdroute A50.
Eerbeekse knelpunten: ingewikkelde puzzel Algemeen 12 apr, 09:00
Muhammed in actie tegen ijzersterke EK-deelneemster Gwen Scholten.
Jeugddammen: De regiocup Gelderland Algemeen 12 apr, 09:00
Nicole Regelink schrijft 'Vergetelheden'. Foto: Artist-freed.
Zorgzame pennenlikker schrijft 'Vergetelheden' Algemeen 12 apr, 09:00
Gezelligheid rondom het Andreashuis.
Andreasrommelmarkt Brummen Algemeen 12 apr, 09:00
Huldiging koorleden.
Vrouwenkoor Phoenix kijkt goed terug op 2023 Algemeen 12 apr, 09:00