Afbeelding

Ellende rondom vuilstort

Ingezonden

INGEZONDEN: Er lijkt maar geen einde te komen aan de ellende rondom de vuilstort aan de Doonweg in Eerbeek. 2 jaar geleden al stelde GroenLinks vragen over staalslakken en daarna over vervuild water wat het bos instroomde. Dat is nu uitgegroeid tot een dossier van gigantische omvang.

Verantwoordelijkheid afschuiven

Staalslakken zijn afvalproducten van zwaar vervuilende industrie, hoe kunnen deze dan veilig ingezet worden voor het afdichten van een stortplaats van de papierindustrie?

Inmiddels is duidelijk dat dat niet veilig kan en bekende regels en voorschriften niet zijn gehanteerd. Controlerende instanties hebben hun taak niet naar behoren uitgevoerd. De overheid (gemeente, provincie, omgevingsdienst) blijft zich vervolgens verschuilen achter ‘de industrie is eindverantwoordelijk’. Dit klopt, echter de vergunningverlener en de controlerende instanties van de overheid zijn ook verantwoordelijk. Daar moeten zij echter steeds aan herinnerd worden.

Kastje naar de muur

Steeds opnieuw kostte het zeer veel moeite en doorzettingsvermogen om de onderste steen boven te krijgen en de betrokken partijen aan te zetten tot het nemen van actie.

De aanhouder wint en mondjesmaat en schoorvoetend werden metingen gedaan en actie ondernomen door de verantwoordelijke partijen.

Helaas moest er een stortbui aan te pas komen om de ernst en gigantische schade in te zien en de mensen die opriepen tot actie, echt serieus te nemen. Eindelijk voelden de verantwoordelijke en betrokken partijen steeds meer druk om verdere schade te verminderen, mede ook aangezet door steeds meer inwoners. Een oplossing lijkt binnen handbereik.

Beerput gaat open

Deze inwoners weten echter al sinds jaar en dag dat er zeer veel troep in de bodem van Eerbeek zit. Als de industrie beweert dat er alleen papierpulp in de stortplaatsen zit, wordt er schamper gelachen. Men vertrouwde erop dat de troep goed weggestopt zat en dat de overheid over een aantal jaren het beheer en financiële verantwoordelijkheid overneemt. Helaas heeft de overheid (Provincie en gemeente Brummen) ernstig gefaald haar eigen burgers te beschermen. Het is dan ook niet gek dat mensen nu opstaan en ook openlijk durven te zeggen: en nu is het genoeg! 

‘Nieuw’ is dat de omvang van de vervuiling, de gevolgen voor de volksgezondheid en natuur allemaal al zeer bekend waren bij de daders zelfs op het moment dat het gebeurde.

En wat doe je dan als je gewoon door wilt gaan met je giftige en vervuilende praktijken? Inderdaad: gewoon afkopen en doorgaan met geld verdienen.

Alle betrokken partijen werkten hieraan mee en keken bewust de andere kant op.

Openheid van zaken

En nu? GroenLinks eist openheid van zaken en blijft vragen om H2S, dioxine, chroom6 metingen, blijft vragen om het nemen van maatregelen, blijft iedere betrokkene op de huid zitten tot het nemen van actie en de verantwoordelijkheid om dit op te lossen.

Het mag niet zo zijn dat verantwoordelijken hiermee wegkomen en dat fijn de deksel weer over de doofpot wordt geschoven. De gevolgen van dit schandalig handelen achter latend voor de huidige en toekomstige Eerbekenaren. Uiteindelijk zal zelfs iedereen in de Provincie geraakt worden: zij mogen meebetalen aan de stroppenpot die nodig is om deze ellende op te lossen.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen gisteren
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00