De overvloedige regenval zorgde voor melkwitte waterstromen.
De overvloedige regenval zorgde voor melkwitte waterstromen.

Regenjas voor voormalige vuilstort Doonweg

Algemeen

EERBEEK - Als het aan de eigenaren van de voormalige vuilstort aan de Doonweg ligt, krijgt de vuilstort een soort regenjas. De staalslakken worden dan afgedekt met ondoorlatende laag, zoals een folie. Die laag voorkomt dat regenwater in contact komt met de staalslakken. Dat voorstel is in november vorig jaar voorgelegd aan de toezichthouder, de Omgevingsdienst, en de vergunningverlener, de Provincie Gelderland.

De perikelen rond de vuilstort slepen zich al ruim een jaar voort. Klachten van omwonenden, melkwitte waterstromen en plassen en vragen van voornamelijk GroenLinks hielden het dossier op de agenda. Met de vele regenval van de afgelopen weken verergerde de situatie en het bracht de toezichthouder, de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA), ertoe om handhavend op te treden en stelde de eigenaar van de stort “het voornemen om een last onder dwangsom in het vooruitzicht.”

GroenLinks raadslid Hennie Beelen concludeert aan de hand van dat bericht van de omgevingsdienst dat “er wel degelijk gevaar is voor de volksgezondheid”. Evenals raadslid Beelen ergert Rolf Schinkel (D66) zich dat lange wachten op de resultaten van het onderzoek. “Men vraagt zich dan af of er iets weggepoetst moet worden.” De fractie Hofman-Kleverwal vindt het een onhoudbare toestand, die onmiddellijk moet stoppen. CDA-fractievoorzitter Dity Zuidwijk-van Lenthe wil dat de grondeigenaar zo snel mogelijk maatregelen neemt en Berend Klok (PvdA) verwacht dat snel adequate maatregelen worden getroffen. Peter Paul Steinweg (VVD) wijst op het feit dat vergunning destijds geleden conform regelgeving is afgegeven. Dat vindt het provinciebestuur ook. Het schrijft in een brief aan de Statenleden: “Ondanks alle kritiek is met de kennis van toen destijds terecht een vergunning afgegeven voor gebruik van staalslakken.”

Eigen onderzoek

Toen de discussie rond de stort losbarstte, besloten de eigenaren tot een onafhankelijk onderzoek. Ze wilden antwoord op de vraag of alles is uitgevoerd volgens de vergunning en of alle aannames ook zijn uitgekomen. Ingenieursbureau Arcadis leverde eind oktober een rapport af waaruit geconcludeerd kan worden dat het volgens de vergunning is uitgevoerd, maar dat de staalslakken zich anders gedragen dan verwacht. Binnen twee jaar, verwachtte men destijds, zou de laag carboniseren met CO2 uit de lucht een keiharde, ondoordringbare laag vormen. Dat blijkt niet het geval. In het over de slakken stromend regenwater lossen nog steeds wat calciumhydroxide en andere stoffen op. Dat wordt volgens de onderzoekers van Arcadis minder, maar hoe lang dat gaat duren is niet bekend. Daarom stellen ze voor om de staalslakken waterdicht af te dekken.

“Koste wat het kost”

Dat voorstel is “koste wat het kost” door de eigenaar van de vuilstort overgenomen. Op de huidige laag staalslakken wordt een paar centimeter zand aangebracht met daarover een folie en daarover de eindafdekking waarop mogelijk beplanting kan worden aangebracht. Een plan van aanpak wacht al maanden op een reactie van de provincie en diens toezichthouder.

De omgevingsdienst komt volgens woordvoerder Maarten Leseman binnen enkele weken met een reactie. “Of er fouten zijn gemaakt bij de vergunningverlening voor het afdekken van de stortplaats met staalslakken, is” volgens ODRA-woordvoerder Leseman “onderwerp van onderzoek. Op dit moment is het belangrijker dat we onze energie en wijsheid steken in samen met het bedrijf, waar we een zeer coöperatieve houding zien, oplossingen te vinden om een dergelijke calamiteit te voorkomen.”

Rapport van Arcadis bevat oplossingen om nieuwe calamiteit te voorkomen

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 21 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 23 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 23 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 23 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 23 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 23 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 23 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 23 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 23 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 23 uur geleden