Afbeelding

Afgraven en afvoeren vuilstort is geen optie

Algemeen

EERBEEK - De eigenaren van de vuilstort aan de Doonweg, de bedrijven DS Smith en Folding Boxboard, zoeken naarstig naar een adequate oplossing voor de problemen die zijn veroorzaakt door het afdekken met staalslakken. De bedrijven zijn ongelukkig met de ontstane situatie maar het is achteraf heel lastig vast te stellen is of het met de kennis van toen voorkomen had kunnen worden. Weghalen van de complete stort is geen optie.

Dat bleek woensdagavond tijdens een informatiebijeenkomst met gemeenteraadsleden. Tijdens die digitale vergadering bleek dat er in de afgelopen twee jaar heel wat is misgegaan. Roger Gerritsen, directeur van DS Smith, liep daar niet voor weg. “We zijn ons ervan bewust dat de oplossing een aanzienlijk bedrag gaat kosten. Onze bedrijven zijn zo verweven in de Eerbeekse samenleving dat we het tot onze plicht beschouwen dat goed te doen.”

Een mogelijkheid om de bult af te graven en afvoeren is geen optie. “In Nederland liggen verschillende stortplaatsen. Het beleid is ze te laten liggen en er niet mee te gaan sjouwen. De stort wordt zorgvuldig te monitoren,” aldus de deskundige van Arcadis.

De afdekking met staalslakken moest een mooie, harde laag vormen waarop een zonnepark aangelegd kon worden. Bij de uitvoering, die door ingenieursbureau Tauw is begeleid, is niet alles goed gegaan. Deels omdat het materiaal zich ander gedroeg dan voorzien, maar deels ook door fouten in het ontwerp. Opvangbakken voor vervuild water zijn te klein uitgevoerd, waardoor ze bij enige regenval snel over stromen. Hoewel de plannen ter goedkeuring zijn voorgelegd aan de omgevingsdienst, is ook daar niet geconcludeerd dat het te krap is uitgevoerd.

Vervuild water zou volgens het plan bij Industriewater Eerbeek gereinigd worden. Gisteravond bleek dat het niet is gelukt de stof strontium goed uit het water verwijderd. Er is dus vervuild water op de IJssel geloosd. De deskundige van Arcadis en de woordvoerder van de omgevingsdienst verwachten niet dat het, gelet op de geringe hoeveelheden, ernstige gevolgen heeft gehad. Het toezicht op de lozing in de IJssel berust bij Rijkswaterstaat. Die dienst was niet aanwezig.

Samenvattend erkent directeur Gerritsen de verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen maar hij zegt “als eigenaar van de vuilstort geen verstand te hebben van het afdekken van een vuilstort. Daarbij moeten we vertrouwen op de kennis en kunde van de ingeschakelde deskundigen.”

Op tafel ligt nu het rapport van Arcadis met daarin aanbevelingen voor oplossingen. Binnenkort volgt een informatie bijeenkomst voor omwonenden.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen gisteren
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen gisteren
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen gisteren
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen gisteren
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen gisteren
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen gisteren
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen gisteren
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen gisteren
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen gisteren
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen gisteren
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen gisteren
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen gisteren
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen gisteren