Inwoners zien regelmatig tankauto’s op het terrein van de voormalige vuilstort en stuurden foto’s naar Groen Links.
Inwoners zien regelmatig tankauto’s op het terrein van de voormalige vuilstort en stuurden foto’s naar Groen Links.

Waarom is niet aan wettelijke eisen voldaan?

Algemeen

BRUMMEN – Waarom is bij het afdekken met staalslakken van de voormalige vuilstort aan de Doonweg afgeweken van de voorschriften? Die vraag stelt het Brummense Groen Links raadslid Hennie Beelen. En mocht dat? Reden voor deze twijfel zijn eerder gegevens antwoorden door de Milieudienst Regio Nijmegen op door mevrouw Beelen gestelde vragen. Daarom stelde zij opnieuw vragen aan het Brummense College en blijft de vuilstort de gemoederen bezig houden.

De voormalige vuilstort aan de Doonweg in Eerbeek werd vroeger gebruikt door de papierindustrie om afvalpulp te storten. Als een vuilstort niet meer wordt gebruikt, is de eigenaar verplicht deze waterdicht af te sluiten. Om na de afdichting nuttig gebruik te kunnen maken van de berg is een plan ontwikkeld om met zonnepanelen energie op te wekken. Door de berg afval met staalslakken af te dekken ontstaat een stabiele ondergrond waarop plaats is voor 15.570 zonnepanelen stroom voor 1650 huishoudens kunnen opwekken. Dat plan is uitgevoerd en de stroom wordt inmiddels geleverd.

Afdekken volgens de regels?

“Maar,” vraagt raadslid Beelen zich af, “ is het afdekken van de stort ook volgens de regels gegaan.”Samen met omwonenden twijfelt ze. Aanzet voor die twijfel was ruim een maand geleden de TV-uitzending De Vuilnisman. In die uitzending kwam een soortgelijk project in de Betuwe aan de orde. Daar wordt een golfbaan aangelegd en voor een geluidswal worden staalslakken gebruikt. De gemeente West Betuwe liet in 2019 het werk stilleggen omdat het niet volgens de regels werd uitgevoerd.

Restproduct

Staalslakken zijn een restproduct van Tata Steel in IJmuiden en blijft over na de productie van staal. Op verzoek van Tata publiceert het ministerie van Infrastructuur en Milieu in 2017 een rechtsoordeel dat de het materiaal geen afval, maar een grondstof is, mits ze op de juiste wijze en conform de regels verwerkt worden. Het bedrijf Pelt Hooijkaas neemt de slakken af en probeert ze aan de man te brengen. De afnemer krijgt geld toe. Pelt Hooijkaas levert zijn klanten ook een certificaat, waarin precies staat hoe de slakken voor het milieu veilig moeten worden verwerkt. Dat is het bedrijf verplicht 

Of men zich aan de Doonweg aan die regels heeft gehouden, wordt is voor omwonenden en Groen Links niet duidelijk. “Voor de afdichting van de stortplaats Doonweg heeft het rechtsoordeel LD staalslakken als uitgangspunt gediend,” antwoordt de milieudienst op de eerste serie vragen van Hennie Beelen. Ook geeft de dienst aan dat de slakken niet zijn afgedekt. Volgens het afgegeven certificaat van de leverancier zou dit wel moeten. Ook zou onder de slakken een laag doorlatend zand aan te brengen met zand voor zandbed, met een dikte van ten minste een halve meter.

Het dossier rond de aanleg van de golfbaan in de Betuwe bracht partijen bij herhaling naar de rechter. Zo besliste de voorzieningenrechter van de Raad van State in 2019 dat de gemeente West Betuwe, c.q. de Omgevingsdienst terecht had gewezen op het niet verwerken conform de voorwaarden zoals vermeld in het certificaat. Dat was volgens het rechtscollege een overtreding van de wet bodembescherming en dus had de gemeente terecht het werk stilgelegd.

De toezichthoudende milieudienst Nijmegen vond in Eerbeek een andere interpretatie van de regels wel goed. Tevens werd door de provincie toestemming gegeven om de voormalige vuilstort niet nu, maar uiterlijk 31 december 2046 waterdicht af te sluiten.

Hemelwater

Groen Links heeft ook vastgesteld dat hemelwater van de staalslakken niet allemaal in de ringsloot terecht komt, maar vanwege de zandbodem infiltreert het voor een groot deel in de bodem voordat het de ringsloot bereikt. “Welke gevolgen heeft dit op de lange termijn voor het grondwater en de bodemkwaliteit?” luidt de vraag aan het Brummense College.

Tot slot hebben zich inwoners bij de partij gemeld die regelmatig tankauto’s op het terrein zien staan. ”Wat wij uit de formele stukken begrijpen,” aldus Hennie Beelen, ”is dat het verontreinigde water via een pijpleiding naar industriewater Eerbeek wordt geleid. Is dit conform de regels?”

Hoewel de provincie Gelderland het bevoegd gezag is, zijn de vragen zijn formeel gesteld aan het College van B&W van Brummen, omdat de voormalige stortplaats in deze gemeente ligt. Naar verwachting zullen de antwoorden worden gegeven door de toezichthoudende Milieudienst.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00