Afbeelding

Joschka

Columns

COLUMN: Joschka Fischer( 1948) was een kraker en straatvechter. Hij behoorde tot de eerste lichting van de Groenen in Duitsland. Van een fundamentalist (fundi) veranderde hij in een realist (realo).Toen hij in 1985 minister werd in de Duitse deelstaat Hessen liet hij zich inzweren in vrijetijdskleding en op gympies. Hij schopte het tot minister van buitenlandse zaken en vicekanselier. De realo Fischer moest opboksen tegen de fundi’s in zijn partij. Hij overtroefde hen als het er op aankwam.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad is tegen de vestiging van een logistiek centrum in Eerbeek (LCE), de GroenLinkse wethouder Inberg is vóór. Het is een strijd tussen realo Inberg en de fundi’s in de fractie. Het logistiek centrum moet het vrachtverkeer verminderen. Er gaat minder transport van en naar opslagloodsen buiten de gemeente en de pendelende vrachtwagens worden geëlektrificeerd. Over de uitbreiding van de productie gaan de fabrieken. Ze hebben de benodigde vergunningen en de gemeente, noch de provincie, kan ze tegenhouden. De fractie weet dat ook wel, maar kiest voor getuigenispolitiek en verzet zich tegen uitbreiding van de papierfabrieken en de komst van een logistiek centrum, waarvoor een bos gekapt moet worden. Met zijn medebestuurders in B & W aanvaart wethouder Inberg de realiteit van de productiegroei. Die valt niet te stoppen. Dan toch maar schoner vervoer vinden ze.

Schone handen houden ze er zelf niet aan over. In de politiek moet overeenstemming bereikt worden tussen verschillende visies. Een compromis, waar wethouder Inberg zich mee verzoent, is onvermijdelijk. Het heeft niets te maken met ‘links lullen en rechts vullen’, wel met kleine stapjes voorwaarts. De fractie van GroenLinks voert herkenbare getuigenispolitiek maar plaatst zich daarmee buiten de macht en de gemeente wordt er niet duurzamer van. Wordt Pouwel Inberg de Joschka Fischer van Brummen?

Muus Groot

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00