Kersverse wethouder Lokaal Belang: Steven van der Graaf
Kersverse wethouder Lokaal Belang: Steven van der Graaf

Niet de wenslijstjes van Lokaal Belang najagen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Het is zijn derde werkdag als kersverse wethouder voor Lokaal Belang. Drukke dagen, veel informatie, zijn weg zien te vinden in het gemeentehuis. Maar Steven van de Graaf, 58 en inwoner van Leuvenheim, heeft er zin in. Wat hij gaat doen? De financiën verder op orde brengen, sturen op resultaat, de menselijke maat bewaken. En, zegt hij, hij zit er zeker niet om de wenslijstjes van Lokaal Belang na te jagen.

Ineens verwierf Lokaal Belang bij de laatste verkiezingen -na in de afgelopen vier jaar door afsplitsingen gereduceerd te zijn tot éénmansfractie- maar liefst vijf zetels. Deelname aan een coalitie was daarom een vanzelfsprekendheid, maar waar een wethouder vandaan te halen? De ambitie daarvoor ontbrak bij de gekozen raadsleden. Dus stelde de partij een vacature voor een wethouder, die het gedachtengoed van Lokaal Belang zou kunnen uitdragen. Maar liefst 17 mensen reageerden. Waaronder Van de Graaf. Waarom eigenlijk?

Van de Graaf: “Simpelweg: ik wilde iets voor de Brummense maatschappij betekenen. Dat kan op veel manieren. Je kunt je ook inzetten voor een sportvereniging, of een maatschappelijk organisatie. Maar dat heb ik veel gedaan in mijn leven. Ik wilde de politiek in. Daarbij, als ik thuis foeterde over vooral Haagse zaken, zei mijn vrouw vaak: ‘ga dan zelf in de politiek als je denkt het beter te kunnen.’
Bij de verkiezingen in 2018 wilde Van de Graaf als actief worden. Door omstandigheden in de familiesfeer was dat toen geen optie. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stemde Van de Graaf -door het Haagse gekrakeel wars van partijen met een landelijke achterban- voor de enige lokale partij: Lokaal Belang. “Op Koningsdag hadden onze kinderen ook een kleedje op de markt in Brummen. Luuk Tuiten kwam toevallig voorbij. Ik had die vacature gezien en zei tegen hem dat ik wel geïnteresseerd was. Luuk reageerde wat stijfjes met de opmerking dat ik dan nog twaalf uur had om te solliciteren. Maar goed. Koningsdag, druk met de kinderen. Het was 22 uur voordat we rustig zaten. Ik zei tegen mijn vrouw. ‘Moet ik nu nog een sollicitatiebrief gaan schrijven? Ik heb het gedaan.”

Twee gesprekken later met de sollicitatiecommissie en een met de fractie was hij ineens wethouder. Als ICT-deskundige met geen politieke ervaring. Van de Graaf maalt er niet om. “Nee politiek misschien niet. Maar als directeur Studiefinanciering en interim-manager bij de gemeente Ede -mijn laatste baan- heb ik zeer intensief samengewerkt met politiek en openbaar bestuur. Ik heb nu onder meer de portefeuilles financiën, economische zaken, recreatie en toerisme. Daar kan ik wat mee, daar heb ik affiniteit mee. Ik ben een resultaatgericht mens. Over vier jaar moet Brummen financieel en bestuurlijk weer volledig op eigen benen staan. En wat ik belangrijk vind is dat we burger weer op plaats één zetten. Daarvoor zijn we er. Mensen het bos insturen met een formulier dat ze niet begrijpen voordat er hulp komt, dat kan echt niet meer.”

Van de Graaf stemde landelijk op Pieter Omtzigt vanwege diens inzet. Daarvoor ook al eens GroenLinks en D66 en ooit, heel vroeger PvdA. En lokaal dus op Lokaal Belang. Zit daar niet wat licht tussen? Van de Graaf. “Ik vind lokale oriëntatie belangrijk. En ja, ik ken het turbulente verleden van Lokaal Belang. Streep daaronder. Ik heb gesolliciteerd bij de partij, maar omgekeerd de fractieleden bij mij. Dat klikte. Het gaat mij er sowieso primair om dat we goede dingen bereiken voor de inwoners. Daarvoor hebben we met andere partijen een coalitieakkoord getekend. Ik zit niet in het college de wenslijstjes van Lokaal Belang na te jagen. We gaan het samen doen. Die intentie is er. Kijk, als GroenLinks een verkiezingsitem maakt van het aanplanten van 21.000 bomen in Brummen, denk ik: daar redden we het klimaat niet mee. Maar ik werk wel mee. Het is een stapje. Net zo goed als ik mee ga werken als de oppositie -VVD en CDA- met nuttige voorstellen komt.”
Het wordt aanpoten voor Van de Graaf. Nieuwe pittige baan, een jong gezin met kinderen van 10, 9, 3 en 1,5 jaar, een echtgenote die voor haar werk twee dagen in Leeuwarden verblijft, voorlopig nog een dag werk bij de gemeente Ede. “Zeker pittig. Maar ik kan met weinig slaap toe. En als mijn hoofd een kussen raakt, slaap ik. Komt wel goed.”

Uit de krant

Het team is klaar voor de halve finale Achterhoek Cup.
Spcl. Brummen MO15-01 in Halve Finale om de Achterhoek Cup Algemeen 5 minuten geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 21 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00