Luuk Tuiten samen met burgemeester van Hedel tijdens het begin van zijn raadsperiode in 2018.
Luuk Tuiten samen met burgemeester van Hedel tijdens het begin van zijn raadsperiode in 2018.

Lokaal Belang gaat door

Algemeen

BRUMMEN/EERBEEK – De plaatselijke politieke partij Lokaal Belang gaat door. Het bestuur en de raadsfractie van de partij zijn overtuigd van de noodzaak om het belang van de lokale bevolking te laten horen in de gemeentelijke politiek. Op het ogenblik wordt gewerkt aan een verkiezingsprogramma en aan een kandidatenlijst. Het huidige raadslid Luuk Tuiten zal nog wel op de kieslijst komen, maar hij heeft niet de ambitie om de partij weer in de gemeenteraad te vertegenwoordigen. Margriet Wartena keert, zover nu bekend, niet terug op de kandidatenlijst.

De partij scoorde meteen na de oprichting uitstekend. Op 19 december 2013 zaten de oprichters van de partij, Luuk Tuiten en Mame Douma, de notaris om de oprichtingsakte van de politieke partij Lokaal Belang te laten passeren. Drie maanden later werd de partij tot grote winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. Lokaal Belang behaalde vanuit het niets drie raadszetels en was qua stemmenaantal de vierde partij.

In 2018 ging Lokaal Belang met veel vertrouwen de verkiezingen in en werd, met 250 stemmen meer dan de VVD, de grootste partij. Vier raadsleden vertegenwoordigden Lokaal Belang in de gemeenteraad. Maar terugkijkend kan die periode onmogelijk als succesvol worden beschreven. Er ontstond een afsplitsing toen Mame Douma na een meningsverschil met het bestuur opstapte, zijn raadszetel meenam en de nieuwe politieke groepering Democratisch Brummen begon. Na korte tijd stapte nog een tweetal raadsleden over. Uiteindelijk bleef Luuk Tuiten als enige raadslid namens Lokaal Belang over.

Daarmee was de laatste zwarte bladzijde in de politieke geschiedenis van de partij nog niet geschreven. In 2019 ontspon zich een discussie rond de gang van zaken bij de sportkoepel Sportkompas. Tijdens een enerverende raadsvergadering, waarbij vooral vanuit de oppositie verwijten aan het adres van wethouder Margriet Wartena werden geuit, trok zij haar conclusie. Met de korte verklaring “Er heeft sinds mijn aantreden een prijs op mijn hoofd gestaan. Ik wens niet meer mee te werken aan dit politieke spel” stapte ze op.

Bestuurslid Jan Veldkamp wil niet lang bij die geschiedenis stil staan. “Als partij hebben we nooit een tegenaanval gezocht. Anderen kozen voor de splitsing.”aldus Veldkamp. “Wij zijn constructief aan het werk gebleven en gaan nu ook weer hard aan de slag om in januari een kandidatenlijst te presenteren en wellicht iets eerder een verkiezingsprogramma. We zien met veel vertrouwen de komende verkiezingen in maart tegemoet. Er is in de gemeente Brummen veel werk te doen. Daar is de stem van een politieke partij die vooral wil luisteren naar wat inwoners en ondernemers echt belangrijk vinden om deze geluiden vervolgens zo goed mogelijk proberen te vertalen in beleid hard bij nodig. Dat was zo en dat zal komende jaren ook zo zijn.”

Uit de krant

Veel biodiversiteit is goed voor insecten en vogels.
Open Erf op 25 mei bij biodiversiteitsambassadeur in Brummen Algemeen 17 uur geleden
Elwin en Berry met het bord. Foto: Antoinette.
25 jarig jubileum klaverjascommissie vv SHE Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Loenermark zoekt teambegeleiders G-senioren Algemeen 20 uur geleden
Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 15 mei, 15:23
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 15 mei, 15:11
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 15 mei, 14:35
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 15 mei, 13:28
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25