Afbeelding

Muus - Bij juf Wartena op schoot

Columns

Klaas Dijkhoff, de slimste mens in de Tweede Kamer en daar fractieleider van de VVD, wil misdrijven in 'moeilijke wijken' zwaarder straffen dan die in betere buurten. Hem werd discriminatie verweten, juridisch onbenul en 'de goeden moeten onder de kwaaien lijden'. Zelfs zijn eigen premier Rutte moest er niks van hebben.

Zulke zware morele oordelen hoorde je niet toen minister Vogelaar in het kabinet Balkenende IV met haar veertig Vogelaarwijken kwam. Ze sprak van krachtwijken, maar bedoelde achterbuurten. Is het verschil dat Vogelaar de wijken wilde verheffen en Dijkhoff ze wil straffen? Maar Dijkhoff wil toch ook positieve discriminatie. Peuters uit gezinnen die niet 'Nederlands' zijn en de taal niet spreken moeten van hem naar de 'voorschool' om ze te behoeden voor meteen al een achterstand op de basisschool.

Brummen telt geen Vogelaarwijken, maar wel een debat over de 'voorschool'. Wethouder Margriet Wartena wil alle kleintjes naar de peuteropvang hebben. Geen onderscheid naar afkomst. Het GroenLinkse raadslid Hennie Beelen verzet zich ertegen. Zij wil 'maatwerk'. Alleen probleemkinderen mogen van haar bij de gemeente achterop de fiets. Wartena 'ik heb 28 jaar ervaring in het onderwijs' bestrijdt zo'n voorschoolse segregatie. Kinderen uit verschillende milieus moeten samen spelen en samen integreren. In Hall, waar Wartena zelf woont, gaan vrijwel alle peuters naar de voorschool.

VVD-leider Klaas Dijkhoff en de GroenLinkse Hennie Beelen komen elkaar tegen in het selectiebeleid. Hun politiek is het rijwielplaatje uit de vorige eeuw. Tijdens de crisis in de dertiger jaren kregen werklozen een fietsplaatje met een gat erin om hun pauperdom zichtbaar te maken. Met zo'n gat in je plaat was recreatief fietsen op zondag verboden.

Klaas, noch Hennie willen terug naar een armeluispolitiek, maar hun 'maatwerk' stigmatiseert. Dan liever alle peuters bij juf Wartena op schoot.

Muus Groot

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33