Afbeelding

Peter-Paul Steinweg keert wellicht terug in raad

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Natuurlijk is hij teleurgesteld. Hij hield van zijn werk als wethouder. Maar Peter-Paul Steinweg (68, VVD) kijkt niet om in wrok. Hij beraadt zich er zelfs op terug te keren in de Brummense politiek. Als raadslid. Hij neemt dan de plek in van Hans Mullink. Deze kwam in de raad terecht toen Steinweg tot wethouder werd benoemd en wil zijn zetel best beschikbaar stellen.

Een kleine week nadat Steinweg zijn vertrek kenbaar maakte. "Het grootste verschil tussen nu en het wethouderschap", zegt hij, "is mijn lege agenda. Weliswaar hadden we een driekwart baan, maar het wethouderschap is een 24/7 job. Maar dat vond ik niet erg. Ik wilde graag het Brummense belang dienen. Als ik iets wil, dan ga ik er ook voor."

Dus deed het pijn, toen bij de coalitievorming bleek dat PvdA en CDA niet meer met de VVD verder wilde. Wat betekende dat Steinweg ook het veld moest ruimen, al stond zijn functioneren buiten kijf. Sterker: hij werd alom geprezen. Steinweg: "Dat bij de formatie op enig moment gekoerst werd op een vijf partijencoalitie vond ik goed. Dat zorgt voor draagvlak en geeft een goed signaal naar een belangrijke partij als de provincie. Die we keihard nodig hebben bij de ontwikkeling van Eerbeek en Loenen. Vergeet niet dat de raad al eens door gedeputeerde Jan Markink op het matje is geroepen vanwege zijn zorg over de financiële positie van Brummen. Maar goed: PvdA, CDA, D66 en GroenLinks hadden de VVD niet nodig om aan een meerderheid aan zetels te komen. Ik merkte dat er wat op til was. De achterkamertjesvergaderingen die plots plaatshadden, overleg met ambtenaren, waarvan ik niets mocht weten. Dat ze ons uitsloten kwam evengoed als een uiterst onaangename verrassing. De reden waarom we aan de kant zijn gezet vind ik niet valide. De fractie zou te detaillistisch zijn, te weinig volgzaam en daarmee onbetrouwbaar. Dat detaillistische, soms ja. Maar daaraan maken meer partijen zich schuldig. De VVD heeft zich gehouden aan het coalitie-akkoord. Dat de fractie zich daarbij kritisch en minder volgzaam opstelde dan PvdA en CDA: prima. Dat is het dualisme. Het college regeert, de raad controleert."

Steinweg koos bewust voor de begrotingsraad om zijn vertrek te melden. Ik had mijn toespraakje al weken klaar. Dit was het moment: we konden een sluitende begroting presenteren. En de nieuwe coalitie kwam eraan. Ik wilde me niet laten wegsturen. De eer aan mijzelf houden." Na zijn toespraak verliet Steinweg de raad, haalde zijn jas op. Hij had twee mogelijkheden het gemeentehuis te verlaten. Via de entree van het oude gemeentehuis of via de hal. Waar raadsleden (niet die van PvdA en CDA) zich verzameld hadden. Hij koos voor de hal. "Ik ben via de voordeur binnengekomen. Dan ga ik ook via de voordeur weg."

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33