Logo brummensnieuws.nl

Zilveren jubileum voor De Boekensteun

Schrijver Thomas Verbogt
Schrijver Thomas Verbogt

Schrijvers komen graag voor lezingen naar Brummen en Eerbeek

EERBEEK - Stichting De Boekensteun viert op 24 november haar 25- jarig bestaan. Schrijver Thomas Verbogt en zangeres Beatrice van der Poel zullen het jubileumfeest opluisteren met 'Montere Weemoed.'

Initiatiefnemer van de stichting is de inmiddels overleden Hans Broer. Het leek hem goed als er een plek zou zijn waar schrijvers een inleiding konden geven bij hun boek, om zo het lezen te bevorderen. Hij zocht,- en vond een aantal gelijkgestemden, wat leidde tot de oprichting van De Boekensteun. Jet van Vreeswijk is bestuursvoorzitter vanaf het eerste uur en ze vertelt er vol enthousiasme over. "Ik had nooit gedacht dat we het 25 jaar vol zouden houden en zo succesvol zouden worden! En dat helemaal op eigen kracht, we ontvangen geen subsidie. We vormen een goed bestuur samen."

Elk seizoen worden gemiddeld vijf schrijvers uitgenodigd die betaald worden met het geld van zo'n 180 trouwe donateurs. Het lukt nog steeds goed om schrijvers naar Brummen en Eerbeek te halen. "We krijgen altijd complimenten van ze, dat het zo gezellig en laagdrempelig is." Ze herkent zich dan ook totaal niet in de column van Peter Buwalda (Volkskrant 25 oktober j.l.). Hij beschrijft daarin hoe hij na een lezing in Brummen op het verlaten station werd afgezet en niet meer met de trein naar huis kon.

"Wat hij in zijn column beschrijft klopt niet. Hij was al in 2011 in Brummen en toen is alles prima verlopen. Ik snap ook niet waarom hij zoiets schrijft. Hij zou juist positief moeten zijn over bibliotheken, boekhandelaren en boekenclubs die het lezen -van ook zijn boeken- stimuleren."

Van Vreeswijk vindt elke lezing nog steeds spannend. "Iedere schrijver heeft zijn eigen bijzonderheid en doet het weer anders, maar het is altijd leuk. Ik weet nog dat in ons eerste seizoen  A.L. Snijders kwam en we maar met z'n vieren waren. Hij pakte dat met veel humor op door te zeggen dat het voor hem 200% winst was ten opzichte van de avond daarvoor toen er maar twee mensen naar hem waren komen luisteren."

Het 20- jarig bestaan werd gevierd met tien schrijvers op verschillende locaties en 150 gasten. Een hoogtepunt volgens Jet. Als absoluut dieptepunt noemt ze het overlijden van Hans Broer in 2016.

Sinds een aantal jaren worden er ook films vertoond in de bieb van Brummen. "We staan los van elkaar maar krijgen altijd de volle medewerking van beide bibliotheken. We zijn ze daar heel dankbaar voor."

Het jubileumfeest is op zondagmiddag 24 november bij de Korenmolen in Eerbeek. Kaarten via email; stichtingdeboekensteun@gmail.com

Meer berichten
 


De oplossing voor week 45:

HOOFDPERSOONDe oplossing voor week 36: