Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.
Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.

Is opvang statushouders wel volgens de regels?

Algemeen

BRUMMEN – Sinds 11 maart vangt de gemeente Brummen 26 statushouders op in een pand op het perceel van de Michaelshoeve in Brummen. Maar is die opvang wel rechtmatig? In de uitspraak van een Kort Geding twijfelt de voorzieningenrechter ernstig of de opvang zoals deze door de gemeente wordt gerealiseerd past binnen het omgevingsplan. In het eindoordeel liet ze op 19 maart het belang van de opvang zwaarder wegen.

Tegen de plannen voor tijdelijke gemeentelijke opvang van statushouders in het paviljoen Heliant bij de Michaelshoeve bekend werd, maakten een aantal inwoners op 7 maart via een Kort Geding, een spoedprocedure, bij de rechtbank bezwaar. Zij waren van mening dat de opvang niet past binnen de regels van het geldende omgevingsplan.

Een dag later, op 8 maart, maakte de rechtbank tijd vrij om de partijen ter zitting hun standpunten uiteen te zetten. Toen bleek dat twee inwoners volgens de rechtbank onvoldoende belang hadden om bezwaar tegen de plannen te maken. “Nauw betrokken voelen bij ontwikkelingen in de gemeente” achtte de voorzieningenrechter “onvoldoende om als belanghebbende aangemerkt te kunnen worden”.

Wel aan de orde kwam het feit dat de opvang van de statushouders en asielzoekers in strijd zou zijn met het tijdelijk deel van het omgevingsplan Aan de rechter werd voorgelegd dat de opvang niet past binnen het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2008’. Enkel gezondheid- en welzijnszorg is toegestaan.

Maatschappelijk belang

Namens de gemeente betoogde de vertegenwoordiger van het college dat de opvang wel past, omdat er ter plaatse huisartsenzorg wordt verleend en er op de locatie begeleiding plaatsvindt. Volgens het college is de opvang daarom wel te kwalificeren als gezondheid- en welzijnszorg.

In de uitspraak stelt de voorzieningenrechter dat zij ernstig twijfelt of de opvang zoals deze door de gemeente wordt gerealiseerd past binnen het omgevingsplan. Het huisvesten van statushouders en een asielzoeker lijkt op voorhand namelijk niet primair gericht op het verlenen gezondheids- en/of welzijnszorg, maar eerder op huisvesting/bewoning. Bewoning van het pand is op grond van de planregels niet toegestaan.

De voorzieningenrechter snapt de wens van verzoekers dat het college eerst de benodigde vergunning(en) moet verlenen. Ze kent echter een groter belang toe aan de maatschappelijk noodzaak om zo snel mogelijk opvangen van statushouders in de gemeente te realiseren. Het gaat volgens de voorzieningenrechter in dit geval om een relatief klein aantal op te vangen personen van beperkte duur is. Ook gaat het om een relatief beperkte afwijking van het omgevingsplan. Bij langduriger opvang moet de gemeente voor de juiste vergunningen zorgen.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns gisteren
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00