Het historische gebouw wordt opgeknapt door COA als het door hen gekocht wordt. Foto: Monique Schuite.
Het historische gebouw wordt opgeknapt door COA als het door hen gekocht wordt. Foto: Monique Schuite.

Zorgen omtrent een eventueel AZC gegrond?

Algemeen

BRUMMEN – Dat er misschien een AZC gaat komen bij de Michaelshoeve houdt de gemoederen bezig onder de Brummense inwoners want er is een bommetje ontploft nét voor de voorjaarsvakantie met een snelheid die niemand had voorzien.

In 2016 kocht Vandenbrink Onroerend goed de Michaelshoeve voor exact 1 miljoen euro met de intentie om het te verhuren voor langere tijd en niet als belegging. In 2018 deed Vandenbrink bij de gemeente Brummen de aanvraag of twee gebouwen op het perceel gebruikt mochten worden voor tijdelijke huisvesting van 72 arbeidsmigranten. Gemeente Brummen wilde daar toen geen goedkeuring voor geven omdat het niet paste in het gemeentelijke beleid. Hoe anders is het nu, anno 2024, waarbij iedere gemeente vanwege de aangenomen spreidingswet de opdracht krijgt om asielzoekers op te nemen en waarbij er bijna geen keuzemogelijkheid lijkt te zijn. Voor Brummen zouden dat 119 asielzoekers zijn. 

Er is een verschil tussen vluchtelingen, asielzoekers, ontheemden en statushouders. 

Vluchtelingen ontvluchten hun land van herkomst vanwege gegronde vrees voor vervolging waarvan redenen tot vervolging kunnen zijn: ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of behoren tot een bepaalde sociale groep.

Een asielzoeker is iemand die de bescherming van een ander land inroept. Asielzoekers worden statushouders op het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze worden daarna gekoppeld aan gemeenten die moeten zorgen voor passende woonruimte waarmee ze feitelijk ‘nieuwe Nederlanders’ worden. Krijgen ze geen verblijfsvergunning dan moeten ze terug naar het land van herkomst.

Ontheemden is een term die gebruikt wordt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hier gaat het om mensen die binnen de grenzen van Europa op de vlucht zijn. Noemenswaardig is dat Oekraïne geen EU-land is en het land 14,5 keer zo groot is als Nederland waar in het oostelijke deel alleen oorlog is. Waarom worden Oekraíners niet in andere delen van Oekraíne opgevangen en komen ze naar Nederland?

Als het COA de Michaelshoeve gaat kopen dan wordt het een AZC voor maximaal 350 asielzoekers waarbij het COA alles faciliteert wat nodig is. Gemeente Brummen wordt dan ontlast om te zorgen voor de 119 asielzoekers. Op basis van het bestemmingsplan, waarin ruimte is voor gezondheid en educatie, is het mogelijk om de Michaelshoeve te gebruiken als opvanglocatie. Wat betekent dit voor de Brummense inwoners?

Er leven zorgen en vragen die meteen al werden geuit op de informatieavonden en waardoor bezorgde inwoners een petitie zijn gestart die inmiddels ruim 1300 keer is ondertekend via petities.nl. Op een inwoneraantal van 8539 is dat aanzienlijk. In de petitie wordt aandacht gevraagd voor het aantal asielzoekers waarmee Brummen wordt belast. Daarbij geven ze aan dat 119 mensen verspreiden over gemeente Brummen beter lijkt dan al deze mensen te concentreren op één plek. In een gesprek komen ook vragen over welke mensen precies naar Brummen komen omdat de zogenaamde ‘veilige landers’ vooral voor overlast lijken te zorgen. Zouden bedrijven of gemeente mensen aan werk kunnen helpen wat bijdraagt aan hun motivatie? Hoe zit het met burgerparticipatie? Zou het niet wenselijk zijn als de gemeente zorgverleners, die met asielzoekers werken, gaat bevragen, zodat de gemeente weet waar ze op kunnen letten? Er zal bijgebouwd moeten worden op het terrein van de Michaelshoeve, alle andere gebouwen zijn gebouwd volgens antroposofische richtlijnen, blijft dat gehandhaafd? Kun je het AZC in Ter Apel vergelijken met een eventuele AZC in Brummen en is dat terecht? Via: Www.brummen.nl/opvang is meer te vinden over de asielzoekerskwestie en de stand van zaken.

Uit de krant

Afbeelding
Rectificatie: Hondenspeelveld en niet hondenuitlaatveld in de Elzenbos Algemeen gisteren
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 13:35
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 13:22
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 13:19
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00