Kleindochter Saar wijzend naar opa Jan, die afscheid neemt van dominee Jan. Foto: Johanna Ek.
Kleindochter Saar wijzend naar opa Jan, die afscheid neemt van dominee Jan. Foto: Johanna Ek.

‘Als de Liefde maar blijft winnen’

Algemeen

BRUMMEN – Dominee Jan Ek is, na 38 jaar predikant te zijn geweest, met pensioen gegaan. Met ‘Emeritaat’ zoals dat in kerkelijke kringen wordt genoemd. Afgelopen zondag kon Brummen afscheid nemen tijdens zijn laatste dienst die een feestelijke touch kreeg in de Pancratiuskerk.

Bij de geboren en getogen 67-jarige Almeloër is nog iets van een Twents accent terug te vinden, zeker wanneer je wat langer met Jan in gesprek bent. Samen met zijn vrouw Dinanda is aan de keukentafel ruimte voor een terugblik en een mooi gesprek. “We hebben zo’n grandioos afscheid gehad, we zullen nog lang nagenieten”, vertelt Dinanda. “De vrijdagavond was zo heerlijk informeel met speeches, filmpjes, muziek en een complete maaltijd. Iedereen hielp om er voor ons iets speciaals van te maken en dat is meer dan gelukt”. “Zonder Dinanda had ik het niet zo lang volgehouden”, zegt een trotse Jan. “We hebben dit samen gedaan, zij stond altijd naast me”. 

Op de grond staat een grote gevlochten mand vol met mooie kaarten, brieven en handgemaakte werkjes voorzien van een persoonlijke noot. “Je bouwt met je gemeenschap iets op waarbij je lief en leed deelt en 23 jaar is niet niks. Het is bijzonder dat je als mens deel mag uitmaken van een groter geheel. Toen ik in 2001 als predikant in Brummen begon zat de kerk vol en dat was afgelopen zondag ook zo. Het heeft me overdonderd”. Op verzoek van Jan is, i.p.v. kado’s een groot bedrag geschonken aan Stichting Het Anker te Brummen. 

“Hoewel de animo voor kerkbezoek terugloopt blijf ik hoopvol. Het gaat God ook niet om volle kerken maar om goedheid, gerechtigheid, vrede en liefde, om daarvoor open te gaan. Mensen willen ook graag beleving. Zo had ik tijdens een dienst een grapje uitgehaald met de kroonluchters in de kerk. Met visdraad had ik ze laten bewegen zoals ze dat doen tijdens de Pinksterdienst in Rusland. Kroonluchters worden dan heen en weer geslingerd in de ruimte om de kracht van de Geest weer te geven. Na afloop kwam er een jonge vrouw naar me toe die zei dat de dienst haar had geraakt en als dat elke zondag zo zou zijn, dan zou ze iedere week komen. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Ik heb het een prachtige baan gevonden, maar het was ook zwaar. Afgelopen zondag ben ik ‘losgemaakt’, zo heet dat in de kerk, maar we blijven graag betrokken. Ik vind het leuk om te klussen en mijn steentje te blijven bijdragen als energiecoach bij BrummenEnergie.”

“Ik had in mijn loopbaan eigenlijk van alles kunnen worden. Ik ben een echte bètaman. Ik had ook violist kunnen zijn of leraar natuurkunde. Mijn moeder had gedroomd dat ik dominee zou worden, alleen ben ik niet de dominee geworden die zij zich had gedroomd. Verhalen uit de bijbel dienen als metaforen voor inzichten, je kunt ze beter niet letterlijk nemen. Het is van alle tijden: Jaloezie, afgunst, liefde en haat spelen vandaag de dag nog steeds. Ik kreeg van een jongere een keer te horen: “Ik vind de kerk zo saai, het gaat altijd over de liefde”. Ik vond dat een compliment. Tijdens de afscheidsdienst kregen we een speciaal kado van onze kinderen: Naast een prachtige toespraak van Johanna zong Charles, begeleidt door Eline op de piano het nummer ‘Als de liefde maar blijft winnen’. Ontroerend mooi!”

Uit de krant

Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 15 uur geleden
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 16 uur geleden
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25
Op deze kaart staat gemarkeerd waar de spandoeken hangen/
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Algemeen 14 mei, 15:19
Foto ter illustratie.
Lions club organiseert "Happen, Trappen en Stappen" Algemeen 14 mei, 14:47
Afbeelding
Deel je ervaringen met de afsluiting van de N 348 Ingezonden 14 mei, 14:28