Rondleiding bij Voedselbos Nieuwe Erven.
Rondleiding bij Voedselbos Nieuwe Erven.

Voedselbos in de race voor Steenbreektrofee

Algemeen

BRUMMEN - Voedselbos Nieuwe Erven in Brummen is één van de zes genomineerden voor de Steenbreektrofee 2023. Dit is een landelijke verkiezing georganiseerd door Stichting Steenbreek. Inspirerende en innovatieve voorbeeldprojecten, die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut, worden in het zonnetje gezet. Op woensdag 11 oktober wordt in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de winnaar van de trofee bekend gemaakt.

Het Brummense voedselbos is ontstaan in 2017 en de meeste aanplant staat nu dus bijna 6 jaar in de grond. Het is indrukwekkend en hoopvol om te zien hoe snel het bos groeit. In het voedselbos vind je veel eetbare, ondersteunende en nuttige soorten. Voedselbossen krijgen landelijk steeds meer aandacht en zijn er in vele vormen. Het voedselbos in Brummen is bijzonder omdat het tot stand kwam in nauwe samenwerking tussen gemeente en inwoners. Het ligt in de openbare ruimte van de wijk Elzenbos, waar komende jaren nog veel nieuwe woningen worden gebouwd.

Sociale oogst is de grote winst

Bij de verkiezing van de Steenbreektrofee 2023 staat thema ‘Samen voor meer groen in de buurt’ centraal. De jury omschrijft de inzending van Voedselbos Nieuwe Erven als volgt: “Het voedselbos Nieuwe Erven maakt bewoners bewuster van korte ketens in een duurzame voedselvoorziening en betrekt hen daarbij. Het draait niet om productie en verkoop van fysieke oogst, want de sociale oogst is de grote winst. Het is een leerproject over het combineren van gemeenschapszin, voedsel, educatie en biodiversiteit.”

Trots op de nominatie

De vrijwilligers van het voedselbos zijn trots op de nominatie. “Met 25 actieve vrijwilligers zetten we elke week in voor onze buurt. We werken samen met planten, bomen, dieren én mensen. Dat geeft voldoening, en levert nieuwe contacten op met inwoners uit Brummen en geïnteresseerden -jong en oud- uit het hele land. Het is geweldig dat ons project waardering krijgt door middel van de nominatie bij deze landelijke verkiezing.”

Zomerse rondleidingen

Het voedselbos is openbare ruimte en daarmee voor iedereen toegankelijk. Wie het verhaal achter het voedselbos graag hoort is van harte welkom tijdens een van de zomerse rondleidingen. Deze vinden plaats op elke laatste zaterdag tot en met september. De eerstvolgende rondleiding is dus aanstaande zaterdag 29 juli om 10.30 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.voedselbosnieuweerven.nl. Het voedselbos is ook te volgen via Facebook en Instagram. De vrijwilligers zijn bereikbaar via voedselbosnieuweerven@gmail.com

Uit de krant

Foto: Freepik.
Fotoactie voor Jonge Mantelzorgers Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Cadeautje voor de jonge mantelzorger Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Boekstartdag bij de bibliotheek Algemeen 10 uur geleden
Muziek verbindt, al 110 jaar.
Wilhelmina Spankeren bestaat 110 jaar. Algemeen 12 uur geleden
Lekker smullen. Foto: Elvira Maatkamp.
Herenboeren bestaat 10 jaar Algemeen 14 mei, 16:19
Bijenstal aan de Voorsterweg vlakbij het spoor.
Bijen aaien in Brummen Algemeen 14 mei, 16:14
Spectaculaire foto van de Aziatische hoornaar.
Help mee met opsporen Aziatische hoornaar Algemeen 14 mei, 16:10
Het belooft een mooi buitenoptreden te worden bij de Vroolijke Frans.
Oosterhuuzens dialectkoor zingt populaire liedjes Algemeen 14 mei, 16:07
Kom deze zomer lekker tennissen, al dan niet met tennislessen.
Zomer Challenge bij de LTC Leuvenheim Algemeen 14 mei, 16:01
Afbeelding
Vertaalgidsje biedt eerste hulp bie plat praoten Algemeen 14 mei, 15:37
Jasmijn en Ferdi van Buul-Bouwman in hun tuin van de Hommelhoeve.
Open dag Natuurboerderij De Hommelhoeve Algemeen 14 mei, 15:25
Op deze kaart staat gemarkeerd waar de spandoeken hangen/
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Algemeen 14 mei, 15:19
Foto ter illustratie.
Lions club organiseert "Happen, Trappen en Stappen" Algemeen 14 mei, 14:47
Afbeelding
Deel je ervaringen met de afsluiting van de N 348 Ingezonden 14 mei, 14:28