Afbeelding

Routekaart Wonen moet nieuwbouw versnellen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen heeft deze week de lang verwachte Routekaart Wonen gelanceerd. Deze moet bijdragen aan het halen van de ambitie: 1.250 nieuwbouwhuizen in 2030. De gemeente wil met de routekaart de ontwikkelaars van bouwplannen meer helderheid bieden. Ook vloeien er acties uit voort die de woningbouw moeten versnellen.

Het gemeentebestuur is erop gebrand dat de nieuwbouw op stoom blijft. Met trots zegt wethouder Ingrid Timmer dat de afgelopen jaren al honderden nieuwbouwhuizen zijn gerealiseerd en diverse projecten in uitvoering of voorbereiding zijn. ‘Naar rato van de omvang van de gemeente zijn we koploper in deze regio.’ Maar ze voegt hier meteen aan toe dat ook in Brummen sprake is van woningnood. Vandaar de forse ambitie van 1.250 nieuwbouwhuizen in 2030. 

Hiervoor is een actiever woon- en grondbeleid noodzakelijk, vindt het gemeentebestuur. De Routekaart is hiervan een onderdeel. Deze bevat in totaal 24 concrete acties die moeten bijdragen aan versnelling van de woningbouw. Eén ervan is het aanstellen van een ‘regisseur woningbouw’. Deze functionaris moet een spin in het web worden tussen gemeente en ontwikkelaars. ‘Procedures duren vaak onnodig lang. Deze regisseur moet dit beter stroomlijnen.’

Behalve versnelling van de planontwikkeling wil de gemeente ook meer sturen onder het motto ‘De juiste woning voor de juiste doelgroep op de juiste plek.’ De gemeente legt het accent op betaalbare woningen, zowel huur als koop. Zo is het ook afgesproken in de ‘woondeal’ die onlangs met minister De Jonge is afgesloten. Er worden de komende jaren dus minder duurdere koopwoningen gebouwd dan aanvankelijk gedacht.

Naast betaalbaarheid is duurzaamheid tegenwoordig een ‘must’ wanneer het om woningbouw gaat. Wethouder Timmer: ‘We zijn hierover nog in gesprek om te komen tot een goed balans tussen deze twee thema’s.’ Zij doelt hiermee op het feit dat beide uitgangspunten snel op gespannen voet met elkaar staan. Extra duurzaamheidsmaatregelen maken nieuwbouw duurder waarmee de betaalbaarheid ervan snel onder druk kan komen te staan.

Nieuw is ook dat de gemeente een ‘doelgroepenverordening’ gaat vaststellen. Bedoeling hiervan is dat huizen die gebouwd worden voor mensen met een laag- of een middeninkomen, gedurende een bepaalde termijn gegarandeerd beschikbaar blijven zo voor deze groepen. Een huisvestingsverordening, waarvoor afgelopen jaar is gepleit vanuit de gemeenteraad, gaat er niet komen. ‘Dankzij onder meer de bestaande afspraken blijken huidige inwoners van de gemeente voldoende kans te hebben op een woning in Brummen,’ is de constatering.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00