Afbeelding

Routekaart moet Brummen helpen woningen te bouwen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Het gaat lang niet slecht met het woningbouwprogramma van de gemeente Brummen. De ambitie enige jaren geleden was om voor 2030 zo’n 900 woningen te realiseren. Ruim de helft daarvan is in voorbereiding, wordt gebouwd of is al klaar. De gemeente Brummen laat nu een routekaart maken om de rest van het volume ook in constante stroom te laten bouwen.

Dat zeggen wethouder Ingrid Timmer en Miriam Peters, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening en volkshuisvesting bij de gemeente Brummen. Timmer: “Er staat een behoorlijk aantal woningen op stapel in grote en kleinere projecten. Elzenbos, de drie vrijgekomen schoollocaties, het Alditerrein, Hall Bouwt om een paar te noemen. Maar de vraag naar woningen blijft groot. Stijgt zelfs al daalt de bevolking licht. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat we steeds ouder worden en woningen dus ook minder snel leegkomen, er meer eenpersoonshuishoudens of eenoudergezinnen zijn. Gelijktijdig hebben we ambitie om iedereen die in Brummen een woning zoekt, die ook te kunnen aanbieden. Een betaalbare woning daarbij, op een acceptabele termijn.”

De gemeente wil daarom het woningbouwprogramma in een gestaag tempo uitvoeren en heeft daarbij drie doelgroepen in het vizier: jongeren, ouderen en jonge gezinnen. Want daar knelt de schoen het meest. Hoewel: als het om de sociale huurwoningen gaat, valt de wachttijd op een woning relatief mee: negen maanden gemiddeld. Ouderen (lang ingeschreven) hebben al over gemiddeld drie maanden een sociale huurwoning, jongeren moeten er 1,5 jaar op wachten. Maar wie vanwege een hoger inkomen aangewezen is op een gewone huur- of koopwoning moet vaak veel geduld hebben.
Peters: “De vraag naar betaalbare woningen is groot. Overal, niet alleen in Brummen. De woningmarkt is bovendien vrij grillig. Nu gaan we uit van 900 woningen tot 2030. Maar het zou zomaar kunnen zijn, dat er nog meer bijkomen. Voor een deel kun je relatief snel bijsturen, als het gaat om het afstemmen van woningen op een doelgroep. Bijvoorbeeld door woningen zodanig aan te passen dat een oudere er langer kan blijven wonen. Maar nieuwbouw is nodig. De gemeente is echter zelf geen projectontwikkelaar. We kunnen meedenken, voor bouwlocaties zorgen, faciliteren. Maar we gaan niet zelf bouwen. Een tweede is dat elke gemeente wil bouwen, graag de investeerders wil lokken. Maar er is ook krapte op de markt. De capaciteit in de bouw is niet eindeloos. Er is zelfs schaarste wat sommige bouwmaterialen betreft. Er is kortom nogal wat concurrentie op de markt. Het is daarom nodig om voor de potentiële initiatiefnemers voor een bouwproject duidelijkheid te verschaffen. Wat verwachten wij van een ontwikkelaar en wat kan die van ons verwachten.”

Daarvoor laat Brummen nu een routekaart ontwerpen. Die moet een soort van aanjaagfunctie krijgen. Timmer: “: Het moet een document worden waarin precies staat welke woningen we voor welke doelgroep willen bouwen. Waar ze kunnen komen, de aantallen, welke eisen we aan duurzaamheid stellen, op welke wijze de gemeente kan ondersteunen of er mogelijk subsidies zijn. Dat soort dingen. Zodat een potentiële ontwikkelaar precies weet waar hij of zijn aan toe is.”

Brummen richt zich daarmee overigens niet alleen op professionele ontwikkelaars. Iedereen die een serieus bouwplan heeft kan bij de gemeente aankloppen. Zoals in Hall gebeurde waar het burgerinitiatief ‘Hall Bouwt’ met het plan kwam om een wijkje te bouwen met 24 betaalbare woningen voor met name jongeren. Dat nadert inmiddels de voltooiing.

Timmer: “Maar er is ook een aantal initiatieven voor de bouw van geclusterde woningen voor senioren, al dan niet met voorzieningen. Knarrenhofjes in de volksmond. Die worden nu uitgewerkt en ook daar werken we graag aan mee.”

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00