Afbeelding

Voorrang Brummenaren voor koopwoning: VVD op het vinkentouw

Algemeen

BRUMMEN - Van de 30 nieuwbouwwoningen in Elzenbos (Brummen) zijn er 10 eerst aangeboden aan huurders van Veluwonen. In twee gevallen heeft dat tot een verkoop geleid en 4 huurders hebben een ander nieuwbouwhuis gekocht in Elzenbos. Ook gaan ontwikkelaars actief naar de plaatselijke makelaars zodat Brummenaren met een zoekopdracht bij een makelaar in een zeer vroeg stadium op de hoogte zijn van het komend aanbod van nieuwbouwwoningen. Van de recent verkochte nieuwbouw van Lombok (Eerbeek) ging 70% naar inwoners van de gemeente.

Het college van B en W antwoordt dit op vragen van het VVD-raadslid Carla Wijnhoven. Zij had eind vorig jaar samen met Berend Klok (toenmalig raadslid PvdA) een motie ingediend waarin erop werd aangedrongen om nieuwbouwhuizen tot €355.000 (de zogenaamde NHG-grens) in eerste instantie aan te bieden aan de eigen inwoners of aan hen die een sociale of economische binding hebben. Deze motie werd door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. De gemeenteraad wilde ook dat zo’n voorrangsregeling uiteindelijk officieel vastgelegd wordt in een gemeentelijke huisvestingsverordening. Omdat zo’n verordening er niet een-twee-drie is, werd het college aangespoord om die voorrang voor eigen inwoners alvast af te spreken met ontwikkelaars. 

De stappen die het college van B en W heeft ondernomen op verzoek van de gemeenteraad hebben dus wel enig effect gehad. Maar wat betreft een definitieve regeling vraagt het college vooral geduld. Het verwijst daarvoor naar de Routekaart Woningbouw die nu voorbereid wordt. Daarin worden vele thema’s beschreven die van rijkswege op gemeenten afkomen. Zoals extra woningbouw, duurzaamheid en betaalbaarheid. Ook een voorrangsregeling voor bepaalde groepen hoort in dat rijtje. Die landelijke uitgangspunten en eventuele wetgeving zijn nog onvoldoende uitgewerkt. Daardoor laat de Routekaart langer op zich wachten, meldt het college.

Voor- en nadelen

Het college tempert de verwachting dat een voorrangsregeling een oplossing vormt voor knelpunten op de woningmarkt. Een extern bureau zet de voor- en nadelen op een rij. ‘Afhankelijk van de problematiek welke eventueel opgepakt dient te worden kan vervolgens een goede keus gemaakt worden welk instrument het best passend zou zijn,’ zegt het college in antwoord op de vragen van de VVD. Een gemeentelijke regeling brengt bovendien weer extra uitvoeringskosten met zich meebrengt. Bovendien, een voorrangsregeling levert geen extra huizen op terwijl dat wel de eerste prioriteit heeft, aldus het college.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00