CDA en gasten. Vlnr: Edwin Mulder, Fred Schotpoort en gespreksleider Ine van Burgsteden.
CDA en gasten. Vlnr: Edwin Mulder, Fred Schotpoort en gespreksleider Ine van Burgsteden.

CDA bijeenkomst: lofzang op papier en LCE

Algemeen

EERBEEK - Zoveel was wel duidelijk op de door het Brummense CDA georganiseerde bijeenkomst bij transportbedrijf Schotpoort in Eerbeek: de papierindustrie en een toekomstig logistiek centrum (LCE) zijn een zegening voor Eerbeek. Ze brengen werk, welvaart en binnenkort is alles ook nog veel schoner en veiliger. Aldus het CDA en de sprekers.

Ruim zestig mensen hadden zich verzameld in de kantine van Schotpoort. Daaronder géén tegenstanders van papier of LCE, want het ging het CDA erom het belang en de ontwikkelingen in de papiersector en de daarmee samenhangende bedrijvigheid voor het voetlicht te brengen.

Otto van Beers, managing director van Folding Box Board (FBB) zei blij te zijn dat na negen jaar praten over ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden van de papierindustrie en omgeving nu licht aan het eind van de tunnel schijnt. Hij wees op het belang van de papierbedrijven. “We bieden aanzienlijk meer werkgelegenheid dan alleen in onze bedrijven zelf. Als ik kijk naar FBB: we hebben vele miljoenen geïnvesteerd de afgelopen jaren. De helft daarvan is aanbesteed bij lokale of regionale bedrijven.” Hij zei dat FBB ook zal blijven investeren in het ‘onzichtbaar’ maken van FBB, dat immers pal tegen de dorpskern van Eerbeek aan ligt. Door onder meer een groenzone aan te leggen aan de Poelkampweg, een goede inpassing van een nieuwe route door het Haagje en overlast van de bedrijfsprocessen zoveel mogelijk af te schermen.

Edwin Mulder, hoofd expeditie van DS Smith Packaging, zei verder dat de bedrijven ook veel energie steken in veiligheid en verduurzamen. “Bij ons bedrijf komen circa 60 vrachtwagen per dag. Je wil dat dat veilig gebeurt, zeker ook voor andere weggebruikers. We werken samen met gemeente en provincie aan een betere, veiliger inrichting van de infrastructuur. En daarom zijn wij ook voorstander van het LCE. Daardoor zal het aantal vervoersbewegingen afnemen. We hebben al een pilot met een elektrische vrachtwagen tussen ons bedrijf en Schotpoort aan de Kollergang. Straks zal al het lokale vrachtverkeer elektrisch worden afgewerkt, waardoor het een stuk duurzamer wordt.”

En wat duurzaamheid betreft: gewezen werd ook op Industriewater Eerbeek dat het proceswater van de industrie zuivert. Nu wordt het geschoonde water grotendeels afgevoerd naar de IJssel, maar straks zal het worden hergebruikt door de fabrieken. Het oppompen van ongeveer drie miljoen kubieke meter grondwater per jaar is dan niet meer nodig.

Fred Schotpoort, directeur van het gelijknamige bedrijf verwacht veel van het LCE. Nu zorgen de papierbedrijven voor 1350 vervoersbewegingen van vrachtwagen per dag. Zo’n 275 daarvan zijn interne transporteren, bijvoorbeeld tussen de bedrijven en magazijnen. Schotpoort: Door een LCE kunnen we transporten veel efficiënter organiseren. Dat betekent minder van zwaar verkeer, minder CO2 uitstoot.” Door de situering van het LCE aan de Kollergang zal verkeer met een zuidelijke bestemming logischerwijs (en dankzij de tunnelbak onder het spoor bij Dieren) ook zuidwaarts worden afgewerkt. Minder belasting daardoor van de Harderwijkerweg en Loenen.
Schotpoort zei dat zijn bedrijf het LCE graag wil ontwikkelen. Dan zal minder bos gekapt hoeven te worden dan de 5,5 ha nu voorzien. Schotpoort denkt 3,5 ha nodig te hebben, omdat bijvoorbeeld alle kantoorfaciliteiten al voorzien zijn in de bestaande bedrijfspanden.

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) roemde de papierindustrie, goed voor de helft van alle productie in Nederland. Hij noemde de huidige ontwikkelingen in Eerbeek voor 80 procent goed. “Maar 100 procent bereiken is bij dit soort grootschalige ontwikkelingen is een illusie. Daarom is het goed door te gaan. Beter 80 procent voortgang boeken, dan wachten op 100 procent, zonder dat er iets gebeurt.” De zaal mompelde instemmend.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00