Afbeelding

Reactie op LCE

Ingezonden

INGEZONDEN: GroenLinks kiest voor behoud van de papierindustrie in Eerbeek en verwacht dat die als goede buur mede het dorp leefbaarder maken en verder verduurzamen. De bouw van een enorm Logistiek Centrum past hier niet in!

Wie het nieuws volgt en weet welke uitdagingen er zijn om het land leefbaar te houden weet welke opgaven en keuzes er gemaakt moeten worden.

Dus niet meer stikstof en het vernietigen van natuur voor een industrieel complex die dat juist allemaal weer erger maakt.

De raad sprak over een ingewikkelde puzzel, maar in plaats van kritisch de problemen onder ogen te zien en de aandacht te vestigen op duurzame oplossingen, is zonder de gevolgen onder ogen te zien, gekozen voor meer stikstof, meer fijnstof, meer vrachtwagens (meer dan 30% extra!!) om het dorp Eerbeek weer iets minder leefbaar te maken.

De gevolgen voor deze keuze betekenen dat de rekening bij de maatschappij worden gelegd. Meer vrachtwagens is meer CO2, fijnstof en zwaar vrachtverkeer. Meer stikstof is minder boeren en minder woningen.

Dat laatste zal de papierindustrie goed uitkomen. Want meer inwoners in de buurt van fabrieken, dat is vragen om moeilijkheden! 

Kortom de wil ontbrak om het hele proces kritisch te bekijken en was het voornamelijk doelredeneren om de keuze voor een LCE goed te praten. Zo maakte het CDA het wel heel bont door eerst te stellen dat een LCE nodig is voor de groei van de industrie, maar zodra de enorme toename van het vrachtverkeer of stikstof aan bod kwam, moest dat in de toekomst nog maar blijken. 

En zo ging men verder …Kappen van een Bos? Dan planten we wel ergens een nieuw bos, Fijnstof, geluidsoverlast, stikstof? De Provincie heeft de cijfers nog niet vrijgegeven, dus zien we “morgen” wel weer….

Dat er nog geen investeerder is gevonden voor het LCE is ook van later zorg en het juiste gebruik van elektrisch vervoer…als we de blauwe ogen van de industrie mogen geloven, komt dat allemaal wel goed.

De minister van klimaat zal zich een hoedje schrikken als die hoort dat zijn volksvertegenwoordigers deze unieke kans om wensen en aandachtspunten mee te geven aan Provinciale Staten verkwanselden. 

Nogmaals, al deze zorgen, werden uitgesproken, maar gingen niet gepaard met het maken van bijpassende teksten naar de provincie. Laten we eerst zo snel mogelijk dat LCE bouwen en die weg aanleggen, dan zien we daarna wel wat er gebeurt., aldus de gemeenteraad. 

Met grote teleurstelling in deze gemeenteraad, die in alles aangeeft de belangen van de industrie boven alles te stellen: boven de leefbaarheid en boven de gezondheid van inwoners. 

Fractie GroenLinks EerbeekBrummen,

Gertie, Jeannette en Jonathan

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00