Eerbeek oversteekplaats. Inzet: Koersnota wegennet Eerbeek - Loenen
Eerbeek oversteekplaats. Inzet: Koersnota wegennet Eerbeek - Loenen

Snelheid op Kanaalroute 60, in Loenen 30 km/uur

Algemeen

ARNHEM - Met een verlaging van de snelheid naar 60 km/uur op de Kanaalroute en op de N786 tussen Loenen en de A50 hopen de provincie en de gemeenten in de regio Eerbeek Loenen het wegennet toekomstbestendig te maken. Er is bewust niet gekozen voor de aanleg van nieuwe (rond)wegen. In het centrumgebied van Loenen wordt de snelheid verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur.

In de voortgangsrapportage Koersnota Eerbeek-Loenen wordt tevens voorgesteld om in Eerbeek de Coldenhovenseweg en Loubergweg opnieuw in te richten met aparte fietspaden. Daarmee verbetert volgens de opstellers van de nota de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het dorp. In de nota wordt niet uitgesproken wanneer welke maatregelen moeten zijn uitgevoerd. De hoeveelheid werkzaamheden en de kosten zijn namelijk nog niet duidelijk.

De gemeente Apeldoorn, Brummen en Rheden en provincie Gelderland werken samen aan een plan om de doorgaande wegen, met name de routes van en naar de papierfabrieken beter aan te laten sluiten op de toekomstige verkeersontwikkelingen. In de nu openbaar geworden voortgangsrapportage worden de eerste denkrichting voor oplossingen gepresenteerd. Tevens zijn de ruim dertig reacties verwerkt en beantwoordt die in de maanden oktober en november 2022 zijn ingediend.

Kanaalroute

De verkeersveiligheid van de Kanaalroute is al vele jaren een punt van zorg en aanleiding tot discussie.. Het Apeldoornse college besloot vorig jaar op het Apeldoornse deel van de weg de snelheid verlaagd naar 60 km/uur. Dat besluit bleek niet houdbaar. Nu is er opnieuw een voorstel om de snelheid op de Kanaalroute te verlagen naar 60 km/uur, maar nu strekt het zich over het traject in de gemeenten Apeldoorn en Brummen.

Volgens gedeputeerde Jan Markink “verbeteren we met dit voorstel de verkeersveiligheid in het gebied en zijn we een goede stap dichterbij een oplossing voor de Kanaalroute. Maar,” voegt hij eraan toe, “het verlagen van de snelheid op een weg is geen simpel besluit, want met een bord langs de weg ben je er niet.”

Wegen anders ingericht

Om de snelheid op de Kanaalroute daadwerkelijk naar beneden te krijgen, moet de weg anders worden ingericht. Daarvoor zijn kostbare maatregelen nodig. De komende tijd wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn en welke kosten dat met zich meebrengt. Om te voorkomen dat verkeer door de lagere snelheid een andere route gaat kiezen, wordt ook voorgesteld om op de provinciale weg N786 tussen Loenen en de A50 de snelheid te verlagen naar 60 km/uur. Daarvoor zijn dan ook aanvullende maatregelen nodig.

Met de nu gepresenteerde voortgangsrapportage wordt de komende tijd besproken met gemeenteraden en andere belanghebbenden zoals de dorpencoalitie. Het is de bedoeling om voor de zomer een definitieve visie met bijbehorende maatregelen te hebben.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 11 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00