Afbeelding

Weer 80 km per uur langs het Kanaal

Algemeen

APELDOORN – Met onmiddellijke ingang draait het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn het verkeersbesluit om op de weg langs het Kanaal de maximumsnelheid van 60 km per uur in te voeren terug. Nog voor de kerst worden alle verkeersborden die daarvoor waren geplaatst, weggehaald.

Reden voor deze plotselinge actie is een advies van de bezwarencommissie aan het Apeldoornse college. De onafhankelijke bezwarencommissie vindt dat het college een verkeersbesluit moet kunnen baseren op degelijk onderzoek naar de relevante feiten en omstandigheden en de af te wegen belangen. DE commissie komt tot het oordeel dat het verkeersbesluit onvoldoende zorgvuldig voorbereid, onvoldoende gemotiveerd en overhaast is genomen en ze adviseert het besluit te herroepen. De politie had de gemeente destijds op vrijwel dezelfde gronden negatief geadviseerd.

Dat verkeersbesluit was het gevolg van een door de Apeldoornse gemeenteraad aangenomen motie (21 stemmen voor, 17 tegen). Hoewel wethouder Willems zich aanvankelijk had verzet, beloofde hij toch de wens van de raad uit te voeren en bij wijze van proef tot het einde van het jaar de maximumsnelheid te verlagen. Onmiddellijk nadat in april het besluit was genomen, rolden vijf bezwaren de gemeentelijke brievenbus binnen. De afhandeling daarvan is zolang gerekt, dat het nu genomen besluit vrijwel samenvalt met het einde van de proefperiode.

Willem de Zanger, voorzitter van de Dorpsraad Loenen Zonnedorp, Guus van der Linde van de bewonersgroep Harderwijkerweg in Eerbeek en Hans van Sadelhoff van Soerens Belang legden de bezwarencommisie uit dat Apeldoorn de wensen beter had in kunnen brengen in het overleg van alle partijen die belang hebben. Er bestaat een werkgroep waar de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Rheden en Dieren, de provincie Gelderland, de diverse dorps en wijkraden en de industrie in vertegenwoordigd zijn. Die partijen werken aan bij een totale en goede oplossing van het verkeersprobleem. Eenzijdige maatregelen treffen zonder overleg met de andere gesprekspartners en niet afwachten tot overige belanghebbenden zijn gehoord, daar hadden ze bezwaar tegen.

Nu het besluit is teruggedraaid is dorpsraadvoorzitter Willem de Zanger blij dat de discussie weer terecht komt op de tafel waar hij thuishoort: in het overleg van de werkgroep waar de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Rheden, Dieren, de provincie Gelderland, de industrie en diverse dorps- en wijkraden samenwerken. Leden van het bewonerscollectief en partijen in de Apeldoornse gemeenteraad die het initiatief hadden genomen zijn teleurgesteld.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 6 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00