Afbeelding

Proef snelheid Kanaal Zuid van start gegaan

Algemeen

REGIO - De gemeente Apeldoorn is deze week gestart met een proef met de verlaging van de snelheid op het Kanaal Zuid. Het gaat om het deel van de kanaalweg, dat loopt van Apeldoorn tot aan de Broeksweg, bij de gemeentegrens met Brummen. De snelheid op het hele traject gaat omlaag naar 60 kilometer per uur.

Tot deze week was de snelheidslimiet Kanaal Zuid op de meeste plekken 80 km per uur en op kruispunten en enkele andere plekken 60 km per uur in combinatie met ondersteunende maatregelen zoals plateaus of markeringen. De route geldt als een zogenaamde ‘gebiedsontsluitingsweg’ die veel gebruikt wordt. Bij zo’n weg is de standaardlimiet 80 kilometer per uur. Op het hele traject geldt een inhaalverbod, met uitzondering van landbouwvoertuigen en brommobielen. Deze mogen op een aantal plaatsen wel ingehaald worden. Feit is echter dat op de weg vaak hard wordt gereden en er -ondanks het verbod- veelvuldig wordt ingehaald. Mede door de bomen die langs het kanaal staan, leidde dat alleen al op dit stuk van de route tot acht ernstige ongevallen met drie doden in twaalf maanden tijd.

Tijdens de proef die duurt tot eind 2021 gaat een extern bureau onderzoeken welke verbetermogelijkheden er zijn op het gebied van verkeersveiligheid en weginrichting van Kanaal Zuid. Gekeken zal worden wat de effecten zijn op de snelheid, verkeersintensiteit, ongevallen en inhaalbewegingen. Op deze punten is eerder een nulmeting plaatsvinden.

Ook op de delen van de kanaalroute in de gemeenten Brummen en Rheden hebben regelmatig ongevallen plaats. Vooral de kruising bij de Hallse brug is berucht. Het onderzoek wordt daarom ook uitgevoerd met de gemeenten Brummen en Rheden en in nauwe afstemming met provincie Gelderland. In het onderzoek wordt ook goed gekeken naar de effecten van mogelijke maatregelen op omliggende wegen en dorpen. De situatie rondom Kanaal Zuid is complex, door het drukke verkeer, de beperkte ruimte, de bomen langs de weg en de effecten op omliggende dorpen. 

De Apeldoornse raad had overigens graag gezien om de maatregelen al permanent in te voeren, omdat deze maand op een deel van Kanaal Zuid (tussen Hoofdweg en Broeksweg) asfaltonderhoud was gepland. Die permanente snelheidsverlaging zou dan meteen in het werk meegenomen kunnen worden. Gemeente Apeldoorn wil daarmee echter wachten tot de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn. Daarmee wordt ook voorkomen dat veranderingen later mogelijk opnieuw aangepast moeten worden.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 8 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00