Marco Verschuur en Roos Donders.
Marco Verschuur en Roos Donders.

IJsselmarke: lokaal kopen voor mooier landschap

Algemeen

BRUMMEN - Dat is de idee achter het initiatief. Als meer mensen voor een eerlijke prijs levensmiddelen kopen rechtstreeks bij de boer, dan is die in staat zijn land op een natuurlijker manier in te zetten voor zijn teelt. Dit voorjaar gaat in Brummen IJsselmarke van start. Dat beoogt een platform te zijn om lokale boeren die natuur inclusief of biologisch werken en consumenten in Brummen en omstreken met elkaar in contact te brengen.

Dat zeggen Roos Donders en Marco Verschuur die namens de Stichting Landschaps Netwerk Brummen IJsselmarke aan het opzetten Zijn. De eerste is van huis uit architect, maar kweekt bij haar woning ook bloemen voor de verkoop. Marco Verschuur is docent plattelandsontwikkeling bij de Hogeschool Larenstein. Beiden zijn geïnteresseerd in lokale netwerken tussen landbouwers en consumenten. Uit de overtuiging dat korte ketens belangrijk zijn binnen de voedselvoorziening. Roos daarnaast, omdat ze mogelijkheden ziet om haar bloemen af te zetten. En Marco beroepsmatig; “Het gaat bij onze onderzoeken regelmatig over lokaal voedsel.”

“Onze landbouw is er om allerlei redenen de afgelopen decennia steeds meer gericht op volume en efficiëntie in de productie”, zeggen de twee. “Daarmee hebben we een kolossale productie weten te bereiken, gericht op een mondiale afzetmarkt. Dat is mooi, maar het brengt ook nadelen met zich mee. In ons boerenlandschap heeft ook schaalvergroting plaatsgehad. De inrichting is steeds meer aangepast om maximale opbrengsten te genereren. En daarmee heeft het natuurlijke karakter van het platteland veel te lijden gehad. Minder hagen, minder bosjes, gedempte sloten, meer monocultuur en daarmee minder kruiden, insecten, vogels en klein wild.”
Een groot gemis. Zeker ook voor een gemeente als Brummen, die zich juist leent voor juist een kleinschalige inrichting van het boerenland. Immers, die was er altijd al, dankzij de landgoederen zones.
Terugdraaien van de het proces van schaalvergroting en daarmee natuurarm landschap is evenwel geen sinecure, ook al is een groeiend aantal landbouwers daarvoor te porren.        
Donders en Verschuur: “Als een landbouwer met meer aandacht voor duurzaamheid en milieu wil gaan boeren, heeft dat onmiddellijk gevolgen voor zijn portemonnee. Immers vermindert de opbrengst, terwijl de boer zijn inkomsten nodig heeft. Dus dat is waar we naar toe willen. Naar een systeem van eerlijke verantwoorde productie, die lokaal wordt afgezet tegen ook een eerlijke prijs. Als we dat voor elkaar krijgen hebben we een korte voedselketen die bijdraagt aan een gezonder, rijker en fraaier platteland. Als consument betaal je iets meer, maar behalve voedsel, krijg je er een mooier leefmilieu voor terug.”

Met een website en het merk IJsselmarke moeten producenten en consumenten met elkaar in contact worden gebracht. Daarbij wil IJsselmarke bereiken dat boeren die aan huis verkopen ook artikelen aanbieden die zij niet zelf produceren, maar gemaakt zijn door lokale collega’s. Dat moet ertoe leiden dat consumenten niet meerdere locaties hoeven af te gaan, maar zoveel mogelijk dagelijkse producten op één plek kunnen kopen. Ook zouden in de toekomst mogelijke gezamenlijke verwerkingsfaciliteiten in het leven geroepen kunnen voor bijvoorbeeld vleesverwerking of zuivel- of sap productie. Ook wordt nagedacht over de inzet van verkoopautomaten in bijvoorbeeld de centra van de Brummense kernen.

Consumenten kunnen op meerdere manieren deelnemen in IJsselmarke. Primair door de producten te kopen, maar ook door Markewaardedelen te kopen (en dus aandeelhouder te worden) of Markedoener te worden (een helpende hand toe te steken). Aanmelden daarvoor kan via info@ijsselmarke.nl. Meer informatie binnenkort via www.ijsselmarker.nl.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00