Foto: Hans en Tanja van Boerderij de Nieuwenburgt met hun Jersey koeien in de wei
Foto: Hans en Tanja van Boerderij de Nieuwenburgt met hun Jersey koeien in de wei

Korte voedselketens: Koop een koe in Brummen

Algemeen

BRUMMEN - Waarom zou u niet lokaal gaan kopen in deze tijden? De gemeente Brummen en Stichting Landschapsnetwerk Brummen zetten zich al enige tijd in voor de ontwikkeling van korte voedselketens. Korte voedselketens passen goed bij een duurzame gemeente. Boeren kunnen hun producten direct leveren aan inwoners en bedrijven in de regio. Dat is goed voor de economische en maatschappelijke positie van de boer. Het levert de consument gezonder voedsel op én een aantrekkelijker en gezonder landschap. In dit artikel leest u bijvoorbeeld hoe u in de omgeving van Brummen verschillende soorten rundvlees kunt bestellen. 

Door te weten waar uw eten vandaan komt, kunt u nog bewuster uw keuzes maken. Zeker in tijden van afstand is het kopen van lokaal voedsel een manier om met elkaar te verbinden. Er zijn tal van lokale boeren waar u in alle rust kwaliteitsproducten kunt kopen of zelfs bij u thuis kunt laten bezorgen. 

Fries-Hollandse Dubbeldoel koe
“Wij hebben niet zomaar een koe”, verteld Alien Holtslag. “De basis van onze kudde wordt gevormd door zuivere Fries-Hollandse koeien. Hier hebben wij bewust voor gekozen”. Deze oude Nederlandse dubbeldoel-rasdieren zijn namelijk minder extreem op productie gefokt. Waardoor deze dieren sterker en vruchtbaarder zijn dan de reguliere Holsteiner koe. Onze melkkoeien zijn we vervolgens gaan kruisen met een Wagyu, Hereford of Belgische Blauwe stier. Gegroeid op gras geven deze rassen een lekker mals en zacht stuk vlees.

Onze koeien krijgen dus in hoofdzaak gras, met daarin zo veel mogelijk kruiden. Dit maakt de dieren sterker en gezonder, waardoor wij bij de melkkoeien nauwelijks antibiotica hoeven te gebruiken. Omdat wij onze koeien maximaal weiden, zitten melk, kaas, eieren en vlees boordevol met waardevolle voedingsstoffen als CLA’s en Omega 3 vetzuren.

Dit vlees wordt verkocht in diepgevroren klein verpakking via de Bio Boerderij Kruytbosch uit Hall. Maar ook voor groenten, eieren, kaas en melk kunt u hier terecht. Bestellen kan per email via kruytbosch@ziggo.nl.

Jersey koe
“Het Jersey koeien ras is een kleine lichtbruine melkkoe”, zegt Hans Nieuwenburg. “We hebben voor deze koe gekozen omdat Jerseys een lage carbon footprint hebben: hoogwaardige melk op weinig voer, dus weinig fosfaten en dus beter voor onze planeet”.

“Het zijn mooie en slimme beesten, heel geschikt voor een biologische boerderij in deze omgeving”. Sommige melkkoeien kruisen we met Belgische Blauwe. We hebben hierdoor niet alleen melk van hoge kwaliteit, maar ook een mooi stukje vlees. Het vlees is daarbij bijzonder omdat we de koeien zo veel mogelijk buiten houden en de dieren dus veel bewegen. Hierdoor is het vlees dieprood van kleur.”

Het vlees en de kaas van de Jersey koeien is te koop via de Biologische Boerderijwinkel de Nieuwenburgt uit Spankeren. Deze en andere producten, kunnen thuis worden bezorgd. Dit kan besteld worden via de webwinkel, zie: Boerderijwinkel de Nieuwenburgt. Ook kunnen de producten gekocht worden in de boerderijwinkel op vrijdag en zaterdag aan de Kappersweg 5 in Spankeren.

Piemontese koe
“Wij werken op ons bedrijf met Piemontese koeien. Onze runderen kunnen minimaal twee seizoenen naar buiten als het weer het toelaat”, zegt Jeannet Aalders uit Brummen. “Het vee heeft tijd van leven en dat zie en proef je”.

De Bakerweerd is een zoogkoeienbedrijf. Wat betekent dat de kalfjes van de zoogkoeien de eerste tijd bij de moeder blijven, zodat ze onbeperkt melk kunnen drinken. De groei bestaat vooral uit aanleg van spieren. Het voordeel hiervan is dat het vlees vetarm is en het cholesterolgehalte zeer laag is.

“Het is echt beter vlees dan de dure verpakkingen die zijn ingevlogen uit Argentinië”, zegt Jeannet. “Deze koeien grazen namelijk wel buiten. En er worden geen antibiotica of hormonen gebruikt. We vinden het belangrijk om met respect om te gegaan met de dieren en dat zullen we blijven doen”.

Het vlees is te koop bij koeienbedrijf Bakerweerd uit Brummen aan huis. Net zoals eieren van eigen kippen en eigen gemaakte jam. In de vakantieperiode zijn er weer zelfgebakken cupcakes. Bestellen kan per email via b.bakerweerd@upcmail.nl.

Dit project is tot stand gekomen met ondersteuning van de Provincie Gelderland en de Europese Unie in het kader van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Kijk op de website van ELFPO voor meer informatie.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00