De Wildbaan
De Wildbaan

De Wildbaan zoekt nieuwe bestaansmogelijkheden

Algemeen

BRUMMEN - Landgoed de Wildbaan wil in het monumentale pand Huize de Wildbaan acht zorgstudio’s gaan inrichten en nog eens acht goedkope huurwoningen voor jongeren en senioren in het bijbehorende koetshuis. Op termijn zouden er nog maximaal twaalf zorgruimtes of studio’s bij kunnen komen. De nieuwe functies zijn nodig om het landgoed in stand te kunnen houden. De panden staan nu voor een groot gedeelte leeg.

Huize De Wildbaan is gebouwd in 1910 ter vervanging van een ouder huis op het gelijknamige landgoed, in opdracht van kolonel der cavalerie, Adriaan Jacob Paul Metelerkamp van Bronkhorst.. Architect H.A. Ezerman ontwiep het. Samen met de aangrenzende landgoederen Den Bosch en De Rees ligt het om de buurtschap Leuvenheim.

De opstallen waren voorheen verhuurd en in gebruik als kantoorruimten. Door ontwikkelingen op de markt en de vraag naar snel internet bleek verhuur steeds moeilijker. Zo staat de eerste verdieping van het hoofdgebouw geheel leeg en is ondanks inzet van makelaars de afgelopen jaren nog niet tot herinvulling van de kantoorruimte gekomen. Ook van het naastgelegen koetshuis staan twee verdiepingen leeg.
Door het afnemen van de inkomsten staan het behoud van de functie van het landgoed, de exploitatie en de instandhouding van het hoofdgebouw (een rijksmonument) onder druk. Een nieuwe functie zou voor nieuwe inkomsten kunnen zorgen. Het plan is daarom in Huize De Wildbaan een kleinschalig woon-zorginitiatief in te richten voor dementerenden met een 24-uurs zorgvraag. Op de eerste verdieping van het hoofdgebouw komen daarvoor tot acht zorgstudio’s van circa 30 vierkante meter. De grote salon op de begane grond wordt als gezamenlijke ruimte ingericht. Uiteindelijk zouden maximaal 18 zorgruimtes mogelijk kunnen zijn. Op de iets langere termijn zou dagbesteding voor licht verstandelijk gehandicapten toegevoegd kunnen worden. In het koetshuis zijn acht kleine huurappartementen voor senioren en jongeren voorzien.

Op de locatie heeft in het verleden al een verpleeginrichting gezeten. Stichting Philadelphia heeft in het hoofdgebouw (rijksmonument) verzorging geboden aan mensen met een lichamelijk en verstandelijk beperking.

Het Brummense college wil meewerken aan de functieverandering. In de visie op landgoederen uit 2013 is opgenomen dat de instandhouding en ontwikkeling van landgoederen of buitenplaatsen hoge prioriteit heeft. Volgens de gemeente kan het pand aan de eisen van de nieuwe zorgfunctie worden aangepast (onder meer brandveiligheid en een lift) zonder het monumentale karakter aan te tasten.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00