De Meander Marrie met jonge tuinders
De Meander Marrie met jonge tuinders

De Meander maakt energieke doorstart met jonge tuinders

Algemeen

BRUMMEN - Ruben Staar en Lea Jacobs zijn de nieuwe tuinders bij biologisch dynamisch landbouwbedrijf De Meander in Brummen. Lea is 20 jaar jong, Ruben 20. Nog net niet afgestudeerd aan het opleidingscollectief Aeres Warmonderhof in Dronten, waar biodynamische boeren de rode draad binnen het onderwijs vormt. Maar in april zijn ze klaar en kunnen de twee jonge tuinders, die nu al warmdraaien bij De Meander, volledig aan de slag bij het bedrijf. En ze hebben er enorm veel zin in.

Al sinds 35 jaar dreef Marrie Nijsingh samen met haar partner Henk Wansink het bedrijf aan de Zutphensestraat 296. En bouwden het uit tot wat het nu is.  Een biologisch dynamisch landbouwbedrijf, dat een veelheid aan landbouwproducten teelt, een grote schare aan klanten bedient, een grote vriendenkring kent en waar maar kan ijvert voor de verbetering van de leefomgeving. Maar 2019 bleek een dramatisch jaar te zijn. Henk Wansink, de drijvende kracht achter het bedrijf, de filosoof en visionair, overleed begin mei aan de gevolgen van een hartstilstand. 

Marrie: "Een enorme schok voor iedereen die bij De Meander is betrokken. Henk was een geliefd persoon, verzette enorm veel werk. Fysiek, maar ook bij het uitdragen en in praktijk brengen van zijn visie. Als zo iemand wegvalt, is dat emotioneel een enorme klap. Maar verdwijnt ook in een keer de belangrijkste steunpilaar onder het bedrijf."

Maar niettemin: De Meander hield het hoofd boven water. ging door. Marrie: "We hebben enorm veel steun gekregen van vrienden en vrijwilligers. Onze boerderijwinkel bijvoorbeeld is als normaal opengebleven. Raar eigenlijk: zelfs toen Henk hier lag opgebaard."

Maar even goed was glashelder dat nieuwe tuinders nodig waren om De Meander de toekomst in te leiden. Marrie: "Het is geweldig hoe de Meander heeft kunnen blijven draaien na het wegvallen van Henk dankzij de inzet van zovelen. Maar dat kun je niet blijven vragen. Dus zijn we op zoek gegaan naar mensen die het tuindersdeel van De Meander zouden kunnen uitvoeren."

Toen kwam Ruben Staar in beeld. De van geboorte Rotterdammer had al een half jaar stagegelopen binnen het bedrijf. Ruben: "Ik kom dan wel uit de grote stad, maar het tuindersvak heeft me altijd erg getrokken. Na een tuinbouwopleiding in Naaldwijk en gewerkt te hebben op een tuinbouwbedrijf ben ik bij de Warmonderhof begonnen."

En daar ontmoette hij Lea, nu zijn vriendin. Ook al niet uit een geslacht van landbouwers of tuinders.  "Een stadse uit Amersfoort", zegt ze. Maar met de ambitie een vak te hebben, waarmee ze kon bijdragen aan een betere wereld. En in de invulling van die wens startte met de opleiding tot biologisch dynamisch boer. Lea: "Een goede opleiding waar je in vier jaar niet alleen theoretische kennis opdoet, maar vooral ook veel praktijkervaring. Bovendien leer je de zakelijke aspecten onder de knie te krijgen. Dat is natuurlijk van groot belang".

Dat de twee van school rechtstreeks het werkenden leven instappen is voor hen geen enkel bezwaar. "Welnee. We hebben vier jaar op de campus van de Warmonderhof doorgebracht. Goede tijd, maar we willen verder. De Meander is voor ons perfect. Lekker buiten of in de kas aan het werk. De vrijheid van het boerenbestaan en bezig met het telen van verantwoord voedsel. Samen met andere mensen. Prima."

Bij De Meander kunnen consumenten zowel groente- al fruitpakketten in diverse samenstellingen afnemen, onder meer afhankelijk van de grootte van het huishouden. Ook aanvullende pakketten worden aangeboden: onder meer eieren, zuivel en bloemen. Het aanbod is afhankelijk van het seizoen. De producten kunnen ook worden gekocht in de boerderijwinkel. Die is geopend op dinsdag en vrijdag van 13:30 – 18 uur. Op zaterdag van 10 – 14 uur.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00