Afbeelding

Grondwaterput gesloten vanwege watersulfidegas

Algemeen

BRUMMEN - Vorige week heeft de gemeente na advies van de GGD verzocht om een tweetal waterputten op het terrein van de Camping Robbertsoord te sluiten. Het water uit deze twee putten bevatte volgens metingen van de omgevingsdienst een te hoog gehalte waterstofsulfide (H2S). Het is volgens de gemeente onwaarschijnlijk dat deze stof afkomstig is van de voormalige vuilstort aan de Doonweg naast de camping.

In de gemeente worden regelmatig grondwatermonsters genomen. Na een grondwatermonstername door de Omgevingsdienst ODRA is een geur van rotte eieren waargenomen. Die geur was voor ODRA reden om de gemeente te informeren. De gemeente heeft de GGD om een advies gevraagd en op basis daarvan is geadviseerd het water voorlopig niet te gebruiken. De herkomst en oorzaak van de geur wordt nog onderzocht. In 2015 heeft TNO onderzoek gedaan nadat een jongetje ziek werd na het oppompen van grondwater in een waterspeeltoestel in het speelbos bij Deurne. De oorzaak was H2S-gas in het water. Uit dat onderzoek bleek dat het waterstofsulfide in kleilagen in de bodem kan worden gevormd. Het gas lost op in het water en komt vaker voor als water opgepompt wordt van minder dan veertig meter diep. Dat de lucht van rotte eieren niet altijd wordt geroken bij zo’n waterput heeft verschillende oorzaken, zoals luchttemperatuur, hoeveelheid opgelost gas in het water, windsterkte en wateroppervlak. Waterstofsulfidegas kan de oorzaak zijn van hoofdpijn en/of misselijkheid. Als er veel van dit gas vrijkomt kunnen andere klachten ontstaan, zoals pijnlijke ogen en irritatie aan slijmvliezen, oogleden en luchtwegen. De GGD adviseert om geen grondwater te gebruiken als het opgepompte water naar ‘rotte eieren’ ruikt en te stoppen met het oppompen van dat grondwater.

Ook Chroom-6 in grondwater

Zit het kankerverwekkende Chroom-6 in het grondwater nabij de vuilstort aan de Doonweg en is dat afkomstig uit de staalslakken die zijn gebruikt om de stort af te dekken. Die vragen wil de Brummense gemeenteraadsfractie van GroenLinks beantwoord hebben. In juli trof de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Chroom-6 aan in het grondwater bij Tata Steel in IJmuiden. Het gevonden Chroom-6 vormt daar geen gevaar voor de volksgezondheid, want het zit op vijf meter diep. Toch moet het bedrijf nader onderzoek doen. Na deze bekendmaking adviseerde de GGD de gemeente West-Betuwe om ook onderzoek te gaan doen naar de mogelijke aanwezigheid van Chroom-6 bij de golfbaan in Spijk. Op dat terrein zijn in verband met een uitbreiding van de bestaande golfbaan, staalslakken aangebracht van Tata Steel in IJmuiden. Diezelfde staalslakken zijn ook als afdekking gebruik voor de stort aan de Doonweg. De omgevingsdienst verricht periodiek onderzoek van het grondwater. Daaruit blijkt dat sinds de vuilstort met staalslakken van Tata Steel is afgedekt het gehalte chroom in het grondwater is gestegen. Voor 2019 kwam het metal amper voor in de watermonsters.

Chroom kan in verschillende samenstellingen voorkomen. Chroom-3 is onschadelijk en een element in ons voedsel. Chroom-6 zit in sommige soorten verf of coating. In vaste vorm is het geen gevaar, maar kleine deeltjes zijn dat wel. Die deeltjes komen onder meer vrij bij schuren en lassen. Met die wetenschap vraag de fractie van Groen Links nu of het college of het bereid is het bevoegd gezag aan te sporen om onderzoek te laten doen naar de Chroom samenstelling in het grondwater van Stort Doonweg. Ook wil de fractie weten de omwonenden en andere belanghebbenden worden geïnformeerd over de uitslagen van de voorgenoemde onderzoeken en op welke wijze wordt de grondwatersamenstelling rondom Stort Doonweg de komende jaren gemonitord?

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00