Ongerustheid bij omwonenden door ondoorzichtige waterstromen.
Ongerustheid bij omwonenden door ondoorzichtige waterstromen.

Ongerustheid door witte waterstromen

Algemeen

EERBEEK - Wit uitgeslagen plekken en ondoorzichtige waterstromen die vanaf de vuilstort aan de Doonweg naar beneden stromen, zorgen voor ongerustheid bij de omwonenden. GroenLinks raadslid Hennie Beelen wil weten wat er in het water zit dat vanaf de berg naar beneden stroomt en of het schadelijk is voor de bodem en daarmee de natuur? Haar vragen illustreert ze met foto’s die door omwonenden zijn gemaakt.

De overvloedige regenval zorgde vorige week voor de ondoorzichtige waterstromen vanaf en rond de voormalige vuilstort. “Komen er ook schadelijke stoffen in de lucht vrij,”vraagt raadslid Beelen zich af. “Wat zit er in de berg en is het wel veilig om over het pad langs de berg te lopen.”

Het water dat van de stort stroomt, wordt opgevangen in een bassin. “Is het bassin wel voldoende bij de behoorlijke regenval van afgelopen weekend en is het wel bestand tegen klimaatverandering met nog meer en veelvuldige regenval,”aldus GroenLinks raadslid Beelen in de vragen aan het Brummense college.

De voormalige vuilstort aan de Doonweg in Eerbeek werd vroeger gebruikt door de papierindustrie om afvalpulp te storten. Nu de vuilstort niet meer wordt gebruikt, is een plan ontwikkeld om met zonnepanelen energie op te wekken. Door de berg afval met staalslakken af te dekken ontstaat een stabiele ondergrond waarop plaats is voor 15.570 zonnepanelen stroom voor 1650 huishoudens kunnen opwekken. Dat plan is uitgevoerd en de stroom wordt al geleverd.

Volgens de toezichthouder, Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), zijn bij het verwerken van de staalslakken niet de gangbare regels gevolgd, maar is maatwerk toegepast en bestaat er geen gevaar voor mens en milieu. Toen begin dit jaar na een aflevering van het televisieprogramma De Vuilnisman discussie ontstond over de veiligheid voor mens en milieu besloot de eigenaar van de stort, Industriewater Eerbeek, om ingenieursbureau Arcadis een onafhankelijk onderzoek te laten doen.

Omwonenden zien nu bij hevige regenval melkwitte waterstromen van de berg afkomen. Dat stelt ze niet gerust. Het al maanden uitblijven van de rapportage van Arcadis versterkt dat.

GroenLinks denkt veel antwoorden te kunnen vinden in het door Arcadis uitgevoerde rapport. Tijdens een gesprek tussen de directeur Industriewater Eerbeek en Hennie Beelen is toegezegd dat dit rapport met GroenLinks zou worden gedeeld. Dat is nog niet gebeurd en daarom vraagt het raadslid “wanneer ontvangen wij het volledige rapport (met eventueel opvolgend de presentatie)?”

Gelet op de ongerustheid bij de bevolking wil Hennie Beelen dat het Brummense college spoedig antwoord geeft.

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33