Afbeelding

Gelre ziekenhuis Zutphen blijft een volwaardig ziekenhuis

Algemeen

ZUTPHEN – De regio houdt in Zutphen een volwaardig ziekenhuis met spoedeisende hulp, afdelingen intensive care en eerste harthulp, operatiekamers, kindergeneeskunde en verloskunde. Specifieke ingrepen worden in de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen samengevoegd. Formeel moeten de vertegenwoordigers van personeel en cliënten nog adviseren, maar tijdens een persbijeenkomst lieten ze al weten met de plannen in te stemmen.

Met dit besluit brengt het ziekenhuisbestuur rust in de regio. In het afgelopen jaar zaten de bestuurders aan diverse overlegtafels en gonsde van de geruchten die varieerden van complete sluiting van de vestiging in Zutphen tot sluiting van de afdelingen acute zorg. Bezorgde inwoners en personeel vreesden dat Gelre Zutphen een uitgekleed filiaal van Apeldoorn zou worden.

Donderdag is het nieuwe plan zowel in Zutphen als in Apeldoorn aan het personeel en vervolgens aan de pers door het bestuur toegelicht. De daarbij aanwezige leden van de ondernemingsraad, de medische staf, de adviesraad van verplegend personeel en patiëntenraad zijn blij met dit besluit en zien dat het ook bij hun achterban goed is ontvangen.

Volgens Edwin Maalderink, lid van de Raad van Bestuur, was het geen gemakkelijk besluit. “Voordat deze puzzelstukjes op de juiste plek lagen, zijn inderdaad alle denkbare scenario’s besproken,” zegt hij. “Maar wikkend en wegend is het bestuur tot de conclusie gekomen dat Gelre met dit plan de regio voor 400.000 mensen zowel in Apeldoorn als Zutphen op betaalbare wijze zorg van hoge kwaliteit kan leveren.”

Puzzel nog niet af

Dit besluit is pas een eerste stap. Maalderink: “De puzzel is nog lang niet af. We willen planbare, minder complexe zorg waarbij één specialisme betrokken is, bieden in zogenaamde focusklinieken. Als voorbeeld noemt de bestuurder dat oogheelkundige behandelingen in de toekomst worden aangeboden in een Gelre Focuskliniek. Dat geldt ook voor liesbreuk-, knie- en heupoperaties. In die focusklinieken gaat Gelre de zorg inrichten rondom de patiënt. Wie in de toekomst voor een knie- of heupoperatie aanklopt bij Gelre kan zowel voor als na de ingreep in “zijn eigen” ziekenhuis in Apeldoorn of Zutphen terecht. De ingreep zelf wordt voor alle patiënten in of Apeldoorn of Zutphen uitgevoerd. Welke specialismen geclusterd worden en waar de feitelijke ingrepen gaan plaatsvinden, moet Gelre noch bepalen. Maalderink: “Aan die best ingewikkelde puzzel zullen we nog geruime tijd werken.”

Net als de adviesorganen is ook het Zutphense SP-raadslid Gert Müller positief verrast. “Gelukkig is gekozen om in deze regio een volwaardig ziekenhuis te houden. Dat kennis een vakmanschap samengevoegd wordt om de kwaliteit te verbeteren en de kosten te beperken is een logische gedachte.”

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00