Afbeelding

SWB en gemeente pakken huisbezoeken weer op

Algemeen

BRUMMEN - Stichting Welzijn Brummen hervat de huisbezoeken aan 80-jarigen. Zo’n 100 inwoners die in de eerste helft van dit jaar 80 zijn geworden hebben onlangs een brief ontvangen. Ouderen die zich aanmelden, krijgen tijdens het huisbezoek informatie over allerhande regelingen en voorzieningen die voor hen van belang kunnen zijn. De huisbezoeken aan 80-jarigen is een samenwerkingsproject van de gemeente Brummen en SWB. Het afleggen van de huisbezoeken wordt gedaan door vrijwilligers van SWB. 

Mette Spiegelenberg van SWB coördineert de huisbezoeken. Ze vertelt dat het de bedoeling van huisbezoeken is om de 80-jarigen wegwijs te maken in een breed scala van onderwerpen die voor hen van belang kunnen zijn. ‘Uiteraard gaat het over gezondheid, zorg en medische voorzieningen. Maar ook huisvesting, vervoer of over activiteiten waar ouderen aan deel kunnen nemen, kunnen aan de orde komen’. Ze benadrukt dat het gesprek informerend is. In principe zet een oudere zelf de stap om zich bijvoorbeeld ergens voor aan te melden. Uiteraard is het mogelijk dat ook een familielid of een mantelzorger aanwezig is bij het gesprek. Maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd, volgens de coördinator van SWB.

Vrijwilligers

Voor het afleggen van de huisbezoeken beschikt SWB over een groep vrijwilligers. Uiteraard zijn deze mensen getraind om beslagen ten ijs te komen. Sommigen hebben zelfs al een flink aantal jaren ervaring met het voeren van dit soort gesprekken. Het aantal 80-jarigen dat zich na de uitnodiging van de gemeente daadwerkelijk aanmeldt voor een huisbezoek verschilt per periode. Mette Spiegelenberg schat dat gemiddeld genomen ongeveer de helft van deze mogelijkheid gebruik maakt.

Corona

SWB en gemeente organiseren deze huisbezoeken al sinds een jaar of twintig. Afgelopen twee jaar heeft het project echter stilgelegen vanwege corona. ‘We pakken de draad nu weer op met degenen die in de eerste helft van dit jaar 80 zijn geworden. Na de zomervakantie volgt de groep die 80 jaar wordt in de tweede helft van het jaar.’ De mensen die afgelopen twee jaar niet zijn benaderd vanwege corona worden niet vergeten. ‘Voor hen komt er nog een bericht in de plaatselijke media. De vrijwilligers zijn eerst druk om de huidige ‘lichting’ 80-jarigen te woord te staan. Zodra er mogelijkheden zijn in de agenda komt er een oproep voor die tijdens corona niet is benaderd. Maar in het algemeen kan iedereen die hieraan behoefte heeft een aanvraag doen voor een huisbezoek’, zegt Mette Spiegelenberg. 

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00