Afbeelding

RAF Spitfire crashte in Hall

Algemeen

Hall – In april van 1945 crashte een Royal Airforce (RAF) piloot met zijn Spitfire in Hall. R.J. Edwards was die piloot en hield een archief bij van dat moment en alle gebeurtenissen erna. Na zijn dood kreeg zijn dochter Heather Edwards dit in handen en zij wilde graag de plek en de betrokkenen bezoeken, die hem destijds hebben geholpen. – Hij stortte in 1945 met zijn vliegtuig neer in een weiland in de buurt van de boerderij van de familie Bensink, in het buitengebied van Hall. Hij was gewond geraakt en werd in eerste instantie door Dirk en Willem Lokhorst en Jan Bouwmeester uit handen van de Duitsers gehouden. Uiteindelijk is hij toch opgepakt door de Duitsers en werd hij vanwege zijn verwondingen, verpleegd in het Duitse militaire hospitaal in Apeldoorn, waardoor hij de oorlog overleefde. In 1995 is hij terug geweest en bezocht toen de landingsplek en ook zijn redders van destijds. Daarvan zijn ook foto's gemaakt.

Fotoalbum

Na zijn overlijden kwam een fotoalbum tussen zijn spullen tevoorschijn. In het album zit ook een takje van een boom. Naar nu blijkt heeft hij de foto's daarvan bewaard in een album en dus ook een takje van de boom, die hij tijdens het neerkomen met zijn vliegtuig had geraakt! Heather Edwards, zijn dochter, zocht contact met het Erfgoedcentrum in Zutphen, omdat zij graag meer wilde weten over deze gebeurtenis.

En zo kwam zij bij de gemeente Brummen terecht. Samen met hem heeft zij zondagochtend 4 november een bezoek gebracht aan de boerderij van de familie Olijslagers in Hall. Mevrouw Edwards maakte er foto's van de bomen die haar vader met zijn vliegtuig had geraakt. Alles om het archief over deze gebeurtenis compleet te maken.

Meneer Edwards had de wens uitgesproken dat het archief aan zijn kinderen zou worden nagelaten. Zij vinden het echter zelf van enorm groot belang, dat deze verhalen bekend blijven bij het nageslacht en hebben dan ook besloten dat al het archiefmateriaal wordt geschonken aan een museum.

Verknipte foto

In het archief vond men ook een verknipte foto van Hitler. Zijn medepatiënten op de ziekenzaal hebben allemaal een deel van deze foto en daarop staan alle namen en adressen. Zijn dochter wil proberen de andere delen van de verknipte foto te traceren. Een behoorlijke opgave, want de patiënten waren allemaal geallieerden en kwamen dus uit alle delen van de wereld. Ze hoopt echter via social media de foto weer compleet te krijgen.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 1 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 1 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 1 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 1 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 1 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 1 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 1 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 1 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 1 uur geleden
De tocht ging langs diverse memorabele plaatsen. Foto: Monique Schuite.
Tolzicht viert Bevrijdingsdag Algemeen 1 uur geleden
Zaal Bello is klaar voor het jubileumfeest.
Jubileumfeest Zonnebloem Algemeen 1 uur geleden