Brummen op z'n kop in laatste weekend van september

Algemeen

Geniet van de Herfstmarkt en Najaars Fair

Door Daniël Titus

Leuke kraampjes en kleedjes, verschillende terrasjes, activiteiten voor de kleinsten onder ons, swingende muziek, oude motoren en brommers en – natuurlijk niet te vergeten – heerlijke bockbieren van de tap. Het weekend met de Herfstmarkt en Najaars Fest op 29 september en de Brummense Najaars Fair op 30 september is er een om niet te mogen missen. Een ding staat in ieder geval al vast en dat is dat het dorp Brummen op zijn kop gaat.

Herfstmarkt

Op zaterdag 29 september van 10.00 uur tot 15.00 uur wordt het Marktplein in het centrum van Brummen omgedoopt in een gezellige herfstmarkt, georganiseerd door de Marktcommissie Brummen en de Ondernemersvereniging Brummen. De markt wordt opgebouwd rondom een rondreizende fruitoogstpers van de Sappers uit Voorst. De continu draaiende mobiele sapfabriek perst vacuüm het fruit en verpakt dit vervolgens. Ook uw appels, peren, druiven of bieten. Het kan allemaal verwerkt worden tot sap in een 5 liter pak.

Dat is niet het enige wat die zaterdag op de markt is. Naast de gebruikelijke kramen met vis, kaas en bloemen komen andere markthouders die hun zelfgemaakte goederen aanbieden. De herfstmarkt biedt ook podium voor diverse informatiekramen. Denk aan een kraampje met de mensen van het Voedselbos, de Imkerverenigingen uit de buurt of Stichting Connecting Hearts. Op educatief vlak krijgt de bezoeker genoeg mee. Zo is er een kraam met kennis over zonnepanelen en BrummenEnergie zal informatie verschaffen over het energieneutraal maken van woningen.

Hardkoor uit Brummen luistert de zaterdagmarkt op met een optreden.  De MarktCommissie Brummen zorgt voor een hapje en een drankje.

Najaars Fest

Dat is nog lang niet alles wat betreft het feestweekend. Op de zaterdag is er ook het Najaars Fest met jaren 80'en 90' muziek. Verschillende stylen muziek voor iedere wat wils. Shar, Marvision, DJ Bakfiets en Filthy Treasure treden allemaal op. Krijgt u trek? Geen probleem, de frietkraam staat voor u klaar.

Najaars Fair

De najaarsmarkt, ook wel Najaars Fair genoemd, is dit jaar op zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur bij de Zutphensestraat rondom het restaurant 't Zwientje. Een markt vol met zo'n 100 tot 150 deelnemers die hun spullen (brocante, rommel en hobby kramen) kunnen verkopen. Daarnaast krijgen ook de kinderen de kans om (met geheel gratis inschrijving) hun goederen te verkopen.

Dat de goedgevulde Najaars Fair voor jong en oud is, bewijst het grote aantal verschillende activiteiten voor de jeugd. De kinderen kunnen genieten van de roofvogelshow en mogen later zelfs met een roofvogel op de foto. Verder is er een draaimolen, kunnen ze tolletjes maken, papierscheppen, boekdrukken, bungee trampoline en eendjes hengelen. Ondertussen krijgen ze ook de kans om Micky Mouse en Minnie in levenden lijve te ontmoeten.

Zoals gezegd, staat het dorp dat weekend op zijn kop. Big Band uit Arnhem zorgt voor heerlijke muziek, terwijl de bezoeker de fijnste bockbieren uit het land kan gaan proeven. Zo heeft Paul Zwinenberg van 't Zwientje gezorgd voor Bronckhorste bock van brouwerij de Raa, Texelse Bock, Brand Dubbelbock en Grolsch Bock van de tap. Er zijn natuurlijk ook genoeg eetgelegenheden. Wat te denken van het Foodplein.

Als mensen zich nog willen aanmelden voor de Najaars Fair, kan dat via: brummensenajaarsfair@gmail.com. Mensen die interesse hebben in het verwerken van fruit of groente tot sap, kunnen hun oogst aanmelden bij aanmelden@desappers.nl. Aanmeldingen voor de zaterdagmarkt kunnen gedaan worden via weekmarktbrummen@gmail.com.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 10 mei, 09:00
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 10 mei, 09:00
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 10 mei, 09:00
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 10 mei, 09:00
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 10 mei, 09:00
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 10 mei, 09:00
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 10 mei, 09:00
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 10 mei, 09:00
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 10 mei, 09:00