WOZ-woningwaarde gemeente Brummen drie procent stijging

Algemeen

WAARDERINGSKAMER GEEFT BRUMMEN  VOLDOENDE, OMLIGGENDE GEMEENTEN SCOREN HOGER.


De Waarderingskamer heeft de Gemeente Brummen een voldoende gegeven voor de wijze waarop de gemeente de wet  'Waardering Onroerende Zaken' (Wet WOZ) uitvoert. In de rapportage kreeg Brummen drie van de vijf beschikbare sterren. Ook is vastgesteld dat de gemeente verder gaat om mogelijke verbeteringen door te voeren.

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van een woning door gebruik te maken van een computermodel. De te taxeren woning wordt vergeleken met andere woningen die recent zijn verkocht. Die verkoopprijzen worden geanalyseerd en de kenmerken van de woningen vastgesteld. Kan met modellen geen betrouwbare waarde worden vastgesteld gaat de gemeenteambtenaar ter plaatse kijken.

Voorst doet het beter dan Brummen

De Waarderingskamer houdt op die werkwijze toezicht en In de rapportage staat dat de gemeente de marktinformatie goed heeft geanalyseerd en doorberekend over de andere soortgelijke woningen. "Ter verbetering van de objectkenmerken zijn vele panden nog nagelopen," aldus de Waarderingskamer tevreden maar adviseert wel om nog aanvullende controles uit te voeren. Omliggende gemeenten, zoals Bronckhorst, Doesburg, Rheden en Lochem scoren vier, Voorst zelfs vijf sterren.

Stijging blijft achter bij landelijke en buurgemeenten

De gemiddelde WOZ-woningwaarde in de gemeente Brummen bedraagt per 1 januari 2017 236.000 euro. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bedraagt die waarde per 1 januari 2018 243.000 euro. Dat is weliswaar 3% hoger maar toch aanzienlijk minder dan de landelijke stijging (6,5%) en ook minder dan in de buurgemeenten.. De waarderingskamer, noch de lokale makelaars kunnen hier een verklaring voor geven

Geen black box

De afgelopen week kwam de WOZ-waarde ook in de rechtspraak in het nieuws. De Hoge Raad bepaalde dat wie het softwareprogramma, dat wordt gebruikt bij het vaststellen van de WOZ-waarde, wil controleren en zo nodig wil betwisten, daarvoor beter geïnformeerd moet worden. "Op die manier wordt voorkomen," aldus de Hoge Raad, "dat de WOZ-beschikking, vanuit de belanghebbende bezien, het resultaat is van een "black box".

Hogere WOZ belasting door zonnepanelen

In een andere zaak heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in het hoger beroep geconcludeerd dat zonnepanelen moeten worden aangemerkt als onroerend en dus een meerwaarde zijn voor de woning. "De (technische) mogelijkheid dat belanghebbende bij verhuizing de zonnepanelen meeneemt, is niet relevant,"aldus het Hof. Inmiddels hebben al heel wat politici zich tegen deze juridische conclusie uitgesproken, omdat zij vinden dat verduurzaming bij particulieren niet gedwarsboomd moet worden met dergelijke hogere lasten. De VVD heeft Kamervragen gesteld.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 10 mei, 09:00
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 10 mei, 09:00
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 10 mei, 09:00
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 10 mei, 09:00
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 10 mei, 09:00
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 10 mei, 09:00
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 10 mei, 09:00
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 10 mei, 09:00
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 10 mei, 09:00