Afbeelding

Inspraak?

Ingezonden

INGEZONDEN: Joost Dekkers raakte bij mij een gevoelige snaar met zijn brief van 24 februari. Ik schreef al eerder dat inspraak geen enkele zin heeft als met die inspraak niets wordt gedaan. Daarom sta ik voor 100% achter zijn conclusie dat er pas echte bruggen tussen burgers, overheden en industrie kunnen worden gebouwd als er overeenstemming is over de wijze waarop er met die inspraak wordt omgegaan. Burgers hebben er recht op echt te worden gehoord als er beslissingen genomen worden over zaken die ons allen raken. 

Bedrijvigheid is nodig om onze economie gaande te houden, maar niet tegen iedere prijs. De papierindustrie kan, hoewel ze al stappen zet, moeilijk ontkennen dat ze een grote impact heeft op ons leefmilieu. We kunnen niet wegkijken van het feit dat de industriële revolutie ons zowel welvaart als een klimaat- en milieucrisis heeft opgeleverd. Wij zijn het in mijn ogen onze nazaten verschuldigd deze wereld beter achter te laten dan we die hebben aangetroffen. 

Ook al zou de papierindustrie verdwijnen omdat de belasting van ons milieu niet sterk wordt verminderd en shareholders value belangrijker blijft dan leefbaarheid, dan nog hoeft Eerbeek niet ten onder te gaan. Het zal flink aanpakken worden, maar het kan getuige eerdere grote ingrepen als het verdwijnen van de textielindustrie en de mijnbouw. 

Ons dorp is niet alleen van de papierindustrie, niet van de Gemeente, ook niet van buitenlandse beleggers en zelfs niet van de burger. Het is van ons allemaal en alle partijen zijn er dan ook verantwoordelijk voor. Om die reden is het onwenselijk dat slechts twee partijen beslissen en de burger buitenspel wordt gezet. En kom nou niet aan met de dooddoener dat we toch eens in de vier jaar mogen kiezen. Het wordt tijd dat burgers mee mogen praten en mee mogen beslissen. Geef de burger daarom een stem, geef hem/haar de juiste informatie want daar ontbreekt het nogal eens aan en weeg als overheid hun stem mee alvorens een besluit te nemen. En niet, zoals nu veelal gebeurt, pas als het plan kant en klaar op tafel ligt. Ik heb het echt (elders) meegemaakt; op het voorliggende plan waren meer dan tien zienswijzen ingediend, er dienden zich meer dan 20 insprekers aan. De Gemeenteraad trok er 30 minuten voor uit, stemde voor het voorliggende plan en ging over tot de orde van de dag.

Dat moet anders en vooral echt democratischer. Ik geef toe, dat is een andere wijze van denken, maar het is best handig als je mag meebeslissen als je aan de rand van de afgrond staat! 

Henk Leentvaar, Brummen

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 6 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 8 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 8 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 8 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 8 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 8 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 8 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 8 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 8 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 8 uur geleden