Afbeelding

De man (mv) in de straat

Columns

COLUMN: Wat vindt ‘de man in de straat’? Het is raden. Onze gemeente zoekt naar antwoord bij de 1200 leden van het inwonerspanel ‘Brummen Spreekt’. Geen kwaad woord erover, ik hoor er bij, maar het is een gezelschap van selfkickers, geen representatieve afspiegeling van de burgerij.

Actiegroepen geven stem aan het publieke verzet tegen de overheid. In onze gemeente voert ‘Ons EerbeekBrummen’ actie tegen de komst van het ‘Logistiek Centrum Eerbeek’ (LCE). Het zou gaan om ‘afbraak van leefbaarheid’, ‘dertig procent meer vrachtverkeer’ en een ’blokkade van woningbouw’. Veel mensen in Eerbeek zien die de papierindustrie juist als een bron van welvaart en welzijn. Voor- en tegenstanders van het LCE uiten zich onder meer in BrummensNieuws. Het is raden naar de representativiteit van de ingezonden brieven.

Wijk- en dorpsraden spreken namens buurtbewoners. Ze gaan over bloembakken en straatmeubilair en hun besturen worden geraadpleegd over gemeentelijke beleidsvragen. Wethouders verkeren graag in hun gezelschap.

De dorpsraad Brummen wil méér: Stel een burgerberaad in. Niet samengesteld uit opdringerige opinieleiders, maar door loting. Alle bewoners in een wijk loten mee. Het moet een representatieve afspiegeling van het buurtvolk opleveren. Als de leden het populisme kunnen afschudden en zich daadwerkelijk verdiepen in een probleem dat hen wordt voorgelegd dan weten we eindelijk wat de man(mv) in de straat vindt.

David van Reybrouck, hooggeleerd auteur, schreef in een pamflet: Ruil de verkiezingen in voor loting. Ik vrees echter dat een dergelijk burgerberaad (nog) verder van het dagelijks leven komt af te staan dan de huidige dorpspolitiek . Het wordt een soort SER, razend knap, maar niet van het volk.

Maar als peilstok naar de gevoelens in de burgerij lijkt het mij een beter instrument dan het elitaire ‘Brummen spreekt’.

Muus Groot

Afbeelding
Nieuwe presentatie kleding voor SHE 3 Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Minister Ernst Kuipers houdt zich afzijdig Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd 50+ tennistoernooi Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Waardering dienstverlening gemeente gedaald Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Ontmoet de boswachter op Landgoed Leusveld Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Expositie schilderijen Emeke Buitelaar bij Gallery Aaldering Algemeen 30 mrt., 18:23
Afbeelding
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 30 mrt., 18:16
Afbeelding
Henk en Ank de Boer -Fokkema 50 jaar getrouwd. Algemeen 30 mrt., 17:17
Afbeelding
Baasje gezocht voor kanaries Algemeen 30 mrt., 15:55
Afbeelding
Opheffing veerpont Ingezonden 30 mrt., 15:09
Afbeelding
Start inschrijvingen voor Wandel4daagse Eerbeek Algemeen 30 mrt., 13:47
Afbeelding
De echte weidevogel problemen! Ingezonden 30 mrt., 13:39
Afbeelding
“Rhienderen Werkt !" Algemeen 30 mrt., 13:23