Afbeelding

H-a-h

Columns

COLUMN: Geen medium voor lokale informatie met een groter bereik dan de huis-aan-huis pers (h-a-h pers). Dat blijkt uit een onderzoek naar de waardering van lokale informatiebronnen door het Commissariaat voor de media. Zo zit het plaatselijke sufferdje ineens op een troon. Zeker in kleine gemeenten.

Brummen heeft de luxe van twee h-a-h bladen. De Regiobode is een streekblad van Doesburg Rheden en Brummen en Brummens Nieuws is van Brummen en een toefje Loenen. Journalistiek verschillen ze. De Regiobode neemt genoegen met de persberichten van de gemeente. Brummens Nieuws doet meer aan onderzoek en eigen berichtgeving. De schrijver en beeldend kunstenaar Armando bedacht: ”De denkende stand weet zo goed hoe de wereld zou moeten zijn dat hij niet meer weet, of wil weten, hoe de werkelijkheid is”. Tegenspraak is een verrijking van de democratie, vindt het Commissariaat voor de media.

Ruim negentig procent van hen die de h-a-h pers als belangrijkste informatiebron gebruiken wil een papieren krant, geen digitale. Jongeren zijn minder geïnteresseerd in gemeentelijk nieuws, ze informeren zich via de sociale media. Terzijde: diezelfde jongeren voelen zich minder verbonden met de gemeente blijkt uit het onderzoek, iets wat je ook bij woningbouwverenigingen kunt horen. De dorpsjeugd valt vaker voor de verlokkingen van de stad.

De ‘smartphone generatie’ wil digitaal geïnformeerd worden. Het Brummens Nieuws heeft 1.650 digitale abonnees (14%). Hoe groter de gemeente, hoe meer de h-a-h pers het aflegt tegen de lokale tv. Over tien jaar is de papieren krant vermoedelijk een museumstuk en Brummen misschien een wijk - of twee wijken - van een fusiegemeente. Als de h-a-h pers niet meer bestaat wie zorgt dan voor toegankelijk nieuws, vraagt het Commissariaat voor de media zich af. Is het Brummens Nieuws tegen die tijd een lokale tv-editie van Apeldoorn of Zutphen? Een ander medium, maar wel h-a-h.

Muus Groot

!
Afbeelding
Shantykoor “De IJsselboei’ treedt op Algemeen 2 dec, 16:28
Afbeelding
OMNIA Massage Brummen Zakennieuws 2 dec, 16:19
Afbeelding
Weerstand tegen komst benzinestation Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Apeldoorn wil camping “De Marshoeve” kopen Algemeen 2 dec, 14:52
Afbeelding
Nieuwe locatie voor kegelclubs Algemeen 2 dec, 14:33
Afbeelding
BrummenEnergie geeft lokale energietransitie handen en voeten Algemeen 2 dec, 14:18
Afbeelding
Aanhangwagen afval in één ochtend Algemeen 2 dec, 14:15
Afbeelding
Drieling katerkittens Algemeen 2 dec, 13:30
Afbeelding
Slagschip Doonweg Columns 2 dec, 13:23
Afbeelding
48 woningen voor Oekraïners en spoedzoekers Algemeen 1 dec, 19:09
Afbeelding
Kunst door de brievenbus Algemeen 1 dec, 09:55
Afbeelding
Dorpsraad Eerbeek-Hall organiseert weer een inloop-spreekuur Algemeen 30 nov, 16:14
Afbeelding
Vlag tegen Huiselijk Geweld Algemeen 30 nov, 16:05
Afbeelding
Succesvol jubileumjaar Kunstkring Algemeen 30 nov, 16:03