Afbeelding

Uitgevers zuchten onder hoge papierprijs

Algemeen

REGIO – De papierprijzen rollen van de ene verhoging in de andere. Dit heeft onder andere gevolgen voor de uitgevers van dag- en huis-aan huisbladen. Het lokale nieuws via de krant wordt een steeds duurdere aangelegenheid. Ook de uitgevers van de lokale en regionale kranten in de gemeente Brummen worden hiermee geconfronteerd.

Het aanbod van grafisch papier wordt schaarser omdat de vraag naar kartonnage voor de verpakkingsindustrie met ca. 6% per jaar toeneemt en diverse papierproducenten hun machines hebben laten ombouwen naar kartonproductie in plaats van papier. Op zich is dit voor de papierindustrie natuurlijk goed nieuws maar voor de lokale journalistiek is het een beduidend minder blijde boodschap. Daarnaast is er te weinig aanbod van oud papier. Al met al een lastige ontwikkeling voor nieuwsbladen zoals de Stentor, de Regiobode, de Stedendriehoek en het Brummens Nieuws die zich met papierverhogingen van tussen de 15- en 30% geconfronteerd zien.

Ook de initiatieven binnen diverse gemeenten om de folderbezorging aan banden te leggen met de zogenoemde Ja-sticker leidt tot aanzienlijke kostenverhogingen voor de nieuwsbladen. Immers, de kosten voor de bezorging van de nieuwsbladen worden mede gedragen door de folderverspreiding. Bij het wegvallen hiervan komen deze kosten geheel voor rekening van de nieuwsbladen. Ook in Brummen wordt een onderzoek gestart naar de mogelijkheden naar- en de gevolgen van het invoeren van de Ja-sticker. D’66 en Groen Links dienden hiertoe onlangs een motie in die door de gemeenteraad werd geaccordeerd. Een van de argumenten was dat er voldoende digitale mogelijkheden zijn om de folderaanbiedingen te verspreiden. Dit is op zich juist. Echter, veel kleinere gemeenten zoals Brummen, hebben te kampen met een grote vergrijzing onder haar bevolking. Het aantal mensen dat geen gebruik maakt van het internet is aanzienlijk. 

Om deze reden maakt ook de Gemeente Brummen nog steeds gebruik van de krant om de berichtgevingen via Gemeente Thuis bij haar burgers te krijgen. Deze belangrijke groep zou dan, wanneer de ja-sticker wordt ingevoerd, verstoken blijven van de aanbiedingen van de lokale en regionale winkels, bouwmarkten, supermarkten etc.

Ook de verspreiding en de bekostiging van de lokale journalistiek komen hiermee onder druk te staan in een periode waar het lokale nieuws een groeiende waardering meemaakt.

Sommige lokale/regionale uitgevers in Nederland hebben, om te proberen deze kosten te ondervangen, hun lokale nieuws via het internet achter een betaalmuur gezet waardoor het voor de lezers niet meer gratis is en voor de digibeten onbereikbaar. Een tamelijk ongewenste situatie.

Verpakkingsindustrie floreert door groei webshops

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 7 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00