Ferdi en Jasmijn Bouwman.
Ferdi en Jasmijn Bouwman.

ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman

Algemeen

EMPE - Het boerenbedrijf aan de Hommelstraat in Empe is jong. Het bestaat 4 jaar. Maar in die tijd is veel gebeurd. Meer dan de twee eigenaren Jasmijn en Ferdi Bouwman hadden voorzien. Alhoewel sommige dingen ook nog niet zijn gelukt. Hoe dan ook willen ze het bedrijf “organisch” laten groeien, stapje voor stapje. Inmiddels zijn er een kleinschalige tuinderij/zelfoogstuin een boomgaard in wording en een akker met graan en aardappels. Brandrode runderen, varkens, kippen en bijen vormen een gemêleerde levende have. Het is in wording wat de twee voor ogen hadden. Een kleinschalig, gemengd bedrijf, geschoeid op biologisch-dynamische leest.

Vier jaar geleden verhuisden Jasmijn en Ferdi met hun drie zonen van De Hoven bij Zutphen naar de door het Empese platteland slingerende Hommelstraat. Beiden hadden en hebben grote affiniteit met het platteland/landschap en verantwoorde landbouw, al hebben beide geen typisch agrarische achtergrond. “We wilden altijd al iets buiten kopen met een stukje grond. Om zelf voor de eigen behoefte groente en fruit te kunnen telen.” (met in ons achterhoofd de wens om zelf een agrarisch bedrijf op te richten) Ferdi was actief op zoek. Belde ook bij mensen aan of ze iets te koop wisten. Zo kwamen ze erachter dat de Hommelstraat 1 te koop zou komen.

“We kwamen in gesprek met de eigenaren. Met ons eigen spaargeld en een stukje crowdfunding konden we het kopen. Er was vijf hectare grond bij. En dat bracht de mogelijkheid om hier een gemengd boerenbedrijf te beginnen. Waar we voedsel zouden produceren in samenhang met de natuur. We zijn klein begonnen. De eerste opbrengsten waren voor onszelf. Inmiddels hebben alle grond in gebruik en pachten we nog extra grond bij voor hooi, graanteelt (stro) en het weiden van het jongvee.”
Het hooi is nodig als wintervoer voor de runderen die ’s winters in een potstal staan, omdat het land dan te nat is en de draagkracht van de grond het niet toelaat om runderen te weiden. Een potstal is een stal met stro waarop de dieren hun mest lozen. Telkens komst er weer een nieuwe laag vers stro, gevolgd door mest op. Zo is er in het voorjaar een fikse hoeveelheid zeer hoogwaardige mest voorhanden, die zeer geschikt is om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.
Het vlees van de dieren wordt verkocht, evenals de aardappelen en verse groenten. Een zelfoogsttuin moet ook gaan bijdragen aan de inkomsten van het gezin. Belangstellenden kunnen, afhankelijk van de gezinssituatie diverse abonnement nemen, waarmee in het oogstseizoen in de moestuin van Hommelhoeve geplukt kan worden. Bij de tuin is informatie en benodigdheden beschikbaar. Zo wordt duidelijk welke groentes op welk moment klaar zijn om geoogst te worden en hoeveel per abonnement beschikbaar is. Een en ander gaat op basis van vertrouwen. Later zal, als de aangeplante bomen en struiken vrucht gaan dragen, ook fruit aan het assortiment worden toegevoegd. Afgelopen jaar waren er de eerste abonnementen. Inmiddels is de opbrengt zo groot dat meer consumenten welkom zijn. Jasmijn: “Ik heb er vertrouwen in. Mensen vinden het leuk hier te komen. De planten, ons voedsel, te zien groeien, zelf in de aarde te wroeten en zonder uitzondering zijn de abonnees lovend over de smaak.”
Ferdi werkt nu ook nog als ZZP’er in de boom- en landschapsverzorging, maar ziet dat de balans in het werk steeds meer schuift naar het boerenbedrijf. “Uiteindelijk willen we hier wel van bestaan natuurlijk. Dat gaat lukken. Het is een mooi bedrijf. Gezond voedsel geproduceerd zonder chemisch spul en binnen een mooie kringloop waar ieder dier, iedere plant zijn eigen rol speelt. Koeien zorgen voor de mest, de mest voor een gezonde bodem, de varkens en kippen eten het overbodige loof. Mooi toch.”

Op 2e Pinksterdag 29 is er op de Hommelhoeve een open dag met onder meer rondleidingen over de zelfoogsttuin en de landerijen en een bijen excursie. Ook kan geproefd worden van de producten van de boerderij.

De Hommelhoeve verzorgt ook cursussen ‘moestuin’, ‘biodynamische preparaten’ en ‘composteren’. Kijk voor meer informatie en data op https://www.dehommelhoeve.nl/

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 1 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 3 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 3 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 3 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 3 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 3 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 3 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 3 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 3 uur geleden