Afbeelding

Grazende kuddes en scharrelende varkens bij Modderkolk

Algemeen

Het moet een beetje meezitten. En als het dat doet, dan scharrelen er in het voorjaar 250 kippen achter de Grote Modderkolk in Loenen. Zo'n 25 varkens wentelen er tevreden in een modderbad en een kudde Brandrode runderen geniet -samen met de kalveren- van een gemêleerd grasmaal. Want als het aan de initiatiefnemers ligt, opent over enige maanden de coöperatie en biologische Herenboerderij Groote Modderkolk. De opbrengst ervan is voor de leden.

Maar in die leden zit wel een beetje de crux. "We hebben 150 inschrijvingen nodig", zegt Johan van Riel. Hij is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en een van de initiatiefnemers van het project. Hij staat zaterdag in de koeienstal van Natuurmonumenten, behorend bij de Groote Modderkolk. Later zal daar een samenwerkingsverband met Cleantech worden bekendgemaakt. Van Riel: "We hebben een kleine 200 mensen, die belangstelling hebben voor de Herenboerderij en 35 die daadwerkelijk al gaan participeren. Vandaag zijn weer vele belangstellenden hier aanwezig. We hopen weer een flinke stap voorwaarts te kunnen zetten. We willen graag dit voorjaar starten, want dat is uiteraard het mooiste en geschiktste moment."

Er zijn inmiddels verspreid over het land 11 initiatieven voor Herenboerderijen, waarvan een aantal inmiddels ook in bedrijf is. Duurzaamheid, kleinschaligheid, biologische bedrijfsvoering, productie dicht bij de afnemers. Dat zijn de kernbegrippen van de Herenboerderij. Deelnemers betalen 2.000 euro als entreegeld. Daarvoor zijn ze zolang als ze willen lid. Per mond van het aangesloten huishouden moet vervolgens 10 euro per week worden betaald (vegetariërs ongeveer zeven euro). Daarvoor kunnen de leden wekelijks een pakket groente, zuivel, vlees(waren) en eieren ophalen bij de boerderij. Ongeveer voldoende om zestig procent van de behoefte van het huishouden af te dekken. Van Riel: "Dat is qua prijs concurrerend met biologische producten in de supermarkt. In Boxtel is een Herenboerderij al actief sinds het voorjaar 2016. Daar hebben ze bijgehouden wat de waarde is van de producten die de leden krijgen. Zodoende hebben we een goede indicatie."

De boerderij is een coöperatie. De leden bepalen samen, welke producten worden verbouwd, hoeveel dieren worden gehouden, welke investeringen worden gepleegd. De (professionele) boer die de boerderij bestiert, kan ook een handje helpen.   

Het geheel moet vorm krijgen op de terreinen van Open Erf de Groote Modderkolk van Natuurmonumenten aan de Vrijenbergweg in Loenen.  Deze natuurbeheerder wil de Herenboerderij een langjarig pachtcontract aanbieden. Van Riel: ,"Dat is natuurlijk fantastisch. Dit is een zeer fraaie locatie en we hoeven de grond niet te verwerven. Dat zou uiteraard zeer hoge kosten met zich mee brengen."

De Herenboerderij gaat samenwerken met Cleantech. Dat laatste initiatief in de Stedendriehoek streeft naar een energie neutrale, duurzame economie en samenleving in haar werkgebied. Ze wil daarom de Herenboerderij ondersteunen met kennis en advies. Omgekeerd kunnen de ervaringen die bij de ontwikkeling van de Herenboerderij worden opgedaan, van nut zijn voor andere initiatieven in dit opzicht. De boerderij en Cleantech tekenden zaterdag de samenwerkingsovereenkomst.  Zie voor meer informatie: www.herenboeren.nl/

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00