Logo brummensnieuws.nl
Foto:

Stroomnet in gemeente dicht voor zonneparken

EERBEEK - Liander kan in de gemeente Brummen tijdelijk niet aan alle aanvragen voor teruglevering van elektriciteit voldoen. Capaciteit-problemen op het netwerk van Liander en het hoofdnetwerk van Tennet vormen de oorzaak. De problemen zullen naar verwachting pas medio 2025 zijn opgelost. Volgens de netbeheerder zullen particulieren die zonnepanelen op hun dak leggen naar verwachting geen problemen ervaren met de teruglevering.

De oorzaak van het probleem schuilt in het hoogspanningsstation aan de Schoonmansmolenweg in Eerbeek. Daar is het stroomnet van regio Brummen met een 150 kV hoogspanningskabel verbonden met het nationale hoogspanningsnetwerk. Tennet, de beheerder van dat nationale netwerk, heeft voor de jaren 2020 tot 2029 een investeringsplan opgesteld van bijna tien miljard euro. In het kader van die investering wordt op het ogenblik gewerkt aan aanpassingen en uitbreiding van de capaciteit in het hoogspanningsstation in Eerbeek. Daarna moet ook de lokale netbeheerder Liander nieuwe kabels aanleggen om de grotere capaciteit te kunnen benutten. Die klus is volgens een bericht van Liander eind 2025 geklaard. Tot dat moment is aansluiting van grote terugleveranciers, zoals zonneparken, niet of in zeer beperkte mate mogelijk. Voor teruglevering van woonhuisaansluitingen worden geen problemen verwacht.

De gemeente Brummen heeft ambitieuze plannen met de grootschalige opwekking van energie met zonnepanelen. In de laatste vergadering van de vorige gemeenteraad is een voorstel aangenomen om op de gemeentelijke parkeerplaats een overkapping te plaatsen met daarop zonnepanelen. Het zou kunnen dat deze zonneparking bij het gemeentehuis enige vertraging oploopt door de beperkingen die Liander kent. “De gemeente wacht,” aldus een woordvoerder, “de ontwikkelingen op dat gebied af.”

Ook Brummen Energie wordt deels getroffen door deze beperkingen. Els Holsappel moet, net als de gemeente vaststellen dat zolang de netwerkbeperkingen bij Liander niet zijn opgelost dit ook effect gaat hebben op andere nieuwe aansluitingen. Gemeente en Brummen Energie hebben regelmatig contact met de netbeheerder om op de hoogte te blijven van de meest recente informatie. Per project moeten de mogelijkheden worden bekeken. Uitwijken naar bijvoorbeeld het hoogspanningsstation in Zutpen is geen optie. Ook dat station kent terugleveringsbeperking.

Brummen Energie ontwikkelt ook zonneparken, waarvan de stroom geleverd gaat worden aan de industrie. Die projecten hebben geen last van de beperkingen die Liander stelt, omdat de stroom rechtstreeks op het industrienetwerk van de industrie wordt geleverd.

Meer berichten
 


Week 20

Oplossing: ARISTOCRATIE 21 - 56 - 13 - 41 - 24 - 10 - 4 - 52 - 27 - 33 - 29 - 68

De oplossing voor week 20: