Logo brummensnieuws.nl
<p>Voormalig stortplaats omgevormd naar groene energievoorziening.</p>

Voormalig stortplaats omgevormd naar groene energievoorziening.

Zonnepark Eerbeek nadert de voltooiing

EERBEEK - Met enige fantasie zou je het in aanbouw zijnde zonnepark Eerbeek aan de Doonweg kunnen zien als een moderne variant van een aan de zonnegod gewijde Incatempel. Machtig lijkt deze bult met panelen op te rijzen te midden van de omliggende bospartijen.

De werkelijkheid is natuurlijk weer prozaïscher. Het gaat hier om een voormalige stortplaats van de papierindustrie. Die is in de maanden hiervoor afgedicht met een minimaal 80 centimeter, ingeklonken afdeklaag, bestaande uit 200.000 ton staalslakken van de hoogovens. Op die afsluitende en gestabiliseerde laag worden nu zonnepanelen aangebracht; zo’n 15.500 stuks. De energie die daarmee opgewekt wordt kan jaarlijks naar verwachting 1600 huishoudens van stroom voorzien.

Volgens projectleider Guus Köster gaat het werk naar verwachting. “Ik schat dat er nu tweederde deel van de panelen ligt. De komende dagen komt de rest er te liggen. Dan zijn we nog even bezig met de techniek: bekabeling, het aansluiten van de trafo’s en dergelijke. We verwachten begin december helemaal klaar te zijn.”
Daarmee gaat het park niet meteen energie leveren. Liander, de netwerkbeheerder, heeft meer tijd nodig om het park op het stroomnetwerk aan te sluiten. Dat is nu voorzien in februari.

Hoe dan ook. Intussen is aan de Doonweg een probleem (stortplaats) getransformeerd in een duurzame voorziening. Natuurlijk; minder spectaculair dan een Incatempel. Maar mooi is het toch wel.

Meer berichten
 


Week 48

SAMENVATTINGDe oplossing voor week 45: