Logo brummensnieuws.nl

Vleermuiszolder ontploft door PUR schuim

Eerbeek - Hopeloos mis ging het dichtspuiten van een zolder met PUR schuim in Eerbeek. Volgens omwonenden probeerde de bewoner van een huis aan de Veldkantweg zijn huis van vleermuizen te ontdoen. Om nog niet opgehelderde reden ontstond er een ontploffing waarbij de bewoner zwaar gewond raakte.

Explosie

De bewoner van een huis aan de Veldkantweg trachtte met PUR schuim zijn zolder dicht te maken. Buurtbewoners geven aan dat hij van de onder zijn dakpannen wonende vleermuizen wilde afkomen. Door nog onbekende oorzaak zijn licht ontvlambare aerosol drijfgassen tot ontbranding gekomen. Zowel het huis als de bewoner hebben daarbij forse averij opgelopen. Plafonds kwamen naar beneden, een muur is ontzet en de klussenier is met brandwonden in een ambulance afgevoerd.

Vleermuizen in huis

Zeventien soorten vleermuizen leven er in Nederland, en van die zeventien zijn er twee soorten die in huizen leven. Meestal merkt de huisbaas niets van zijn onderhuurders. Soms echter ziet men de 's avonds laat uitvliegende vleermuizen en slaat de paniek toe, maar is die angst terecht?

Vleermuizen die in huizen leven maken gebruik van bestaande ruimte's, ze knagen niet en brengen geen parasitaire ziektes over. Ook verspreiden vleermuizen geen geur, hun ontlasting bevat alleen resten van de insecten die ze eten en is stofdroog.

Alleen in de kraamperiode in juni en juli ontstaan grote kraamkolonies. Vleermuizen krijgen maar één jong per jaar waardoor de kolonie vrijwel geen kans heeft om te groeien. Van echte overlast zal objectief gezien niet snel sprake zijn, maar dat zegt natuurlijk niets over het gevoel.

Graaf Dracula

Toen Bram Stoker uit Transsylvanië in 1897 het verhaal over Graaf Dracula, de bloedzuigende vleermuisachtige vampiermens, schreef kon hij niet vermoeden dat hele volksstammen vleermuisangst opliepen. Vleermuizen komen rond zonsondergang uit hun verblijfplaatsen om te gaan jagen op muggen, insecten, nachtvlinders en kevers. Alleen in Zuid Amerika komen een paar zeer kleine vleermuizen voor die zich voeden met zoogdierbloed.

Ik wil echt van mijn vleermuizen af

Vleermuizen zijn streng beschermd. Je mag ze niet doden maar ook niet zomaar verjagen. Wel kun je een alternatief bieden door een vleermuiskast aan je huis op te (laten) hangen. Aan tocht hebben vleermuizen ook een hekel. Advies kan worden ingewonnen bij Vlegel, de Gelderse vleermuiswerkgroep. Voor professionele ondersteuning, onderzoek en plaatsing van vleermuiskasten kunt u bijvoorbeeld bij de specialisten van Loo Plan in De Steeg terecht.

Meer berichten
 


Week 30

VRAAGGESPREKDe oplossing voor week 9: