Afbeelding

Energie opwekken op parkeerplaats gemeentehuis

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad om een ‘ontwerp verklaring van geen bedenkingen’ voor de bouw van een zonneparking. Dit om de bestemmingsplanprocedure te versnellen.

De gemeente Brummen wil een deel van de parkeerplaats bij het gemeentehuis voorzien van een overkapping met zonnepanelen. De gemeenteraad heeft hier vorig jaar budget voor beschikbaar gesteld. Voor de overkapping is een omgevingsvergunning nodig. Die is deze week aangevraagd. De zonneparking past niet binnen de regels van het bestemmingsplan. Daarom is ook een afwijking van het bestemmingsplan nodig. 

Verzoek bewoners meegenomen

Het plan voor de overkapping is besproken met omwonenden en andere partijen, zoals de brandweer en ProRail. Op verzoek van bewoners en brandweer komt er geen overkapping op het middelste deel van het terrein, naast de brandweerkazerne. In plaats daarvan legt de gemeente zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de werkplaats. Zo kan er toch voldoende energie worden opgewekt voor een energieneutraal gemeentehuis. Daarnaast komen er openbare laadpalen voor elektrische auto’s op het parkeerterrein. Deze komen zo ver mogelijk richting het treinstation te staan.

Bestaande kwaliteiten

Het plan sluit aan bij de kwaliteiten in omgeving. De bestaande bomen en het groen rond het gemeentehuis blijven behouden. Qua uitstraling past de overkapping bij het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis, onder andere door het gebruik van houten palen. 

Procedure versnellen

Geeft de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen af én komen er geen zienswijzen op de afwijking van het bestemmingsplan? Dan wordt de verklaring definitief. Dit versnelt de procedure. Toch duurt het zeker tot begin 2024 voordat de bouw van de zonneparking kan starten. Dit heeft te maken met het aanvragen van subsidie en de aanbesteding van het werk. Het plaatsen van zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de werkplaats gebeurt wel op korte termijn.

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35