Afbeelding

Omwonenden zonneweide staken strijd niet

Algemeen

HALL - Een groep omwonenden van het geplande veld met zonnepanelen aan de Oude Zuphenseweg zetten hun verzet tegen de aanleg ervan door. Zij zullen opnieuw bezwaar aantekenen tegen de zogeheten 'Definitieve verklaring van geen bedenkingen' die de raad vorige maand vaststelde en de aanleg mogelijk moet maken.

De initiatiefnemer wil op het perceel tussen de Oude Zuphenseweg en de Langedijk 27 hectare grasland gaan beleggen met zonnepanelen. Dat zou voldoende stroom op moeten opleveren om 8.000 huishoudens te voorzien.

De omwonenden zijn van mening dat de omvang van het park veel groot is. Ze vinden het een industrieel aandoende voorziening die het landschap, de ecologie en het woongenot ernstig geweld aan doet. Daarbij stellen zij dat de lusten van het hele project voor de initiatiefnemer zijn, de lasten uitsluitend voor de omwonenden. In eerste aanleg zouden de panelen ook drie meter hoog. Maar na eerdere bezwaren heeft de initiatiefnemer van de zonnewei ze verlaagd tot 1,5 meter. Daarbij heeft hij toegezegd de percelen te omringen met een drie meter bloemrijke akkerrand en streekeigen beplanting.

Dat is voor de bezwaarmakers onvoldoende. Ze blijven de omvang van het park veel te groot vinden, terwijl alternatieven als panelen op daken onvoldoende zijn onderzocht. De bloemrijke akkerrand is volgens hen veel te smal, omdat langs de zandpaden die het perceel doorkruisen hoge eikenbomen staan. Door hun schaduwval is de groei van bloemen niet mogelijk. Een akkerrand zou tenminste 25 meter breed moeten zijn.

De bewaarmakers, die in totaal 31 zienswijzen indienden op een eerdere Çoncept-verklaring van geen bedenkingen' vinden ook dat het college op geen enkel gehoor heeft gegeven aan hun inbreng. Ze stellen een enorme kater hebben overgehouden aan de hele procedure. Het college is in hun optiek bij gebrek aan beleid voor de aanleg van grootschalige voorzieningen in het buitengebied en gedreven door de ambitie om in 2030 energieneutraal te willen zijn, vergaand voorbijgegaan aan de belangen van bezwaarmakers. Zij wijzen ook de weinig soepele procedure die door het college is gevolgd. Zo werd de raad onder meer verkeerd voorgelicht, ontbraken stukken en nam het college te weinig regie, zo stelde raad. Dat leidde onder meer tot het indienen van een motie van afkeuring jegens (inmiddels oud-)wethouder Margriet Wartena en een nota van treurnis voor wethouder Eef van Ooijen. Beide moties kregen overigens onvoldoende steun van de raad.

Uit de krant

Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 19 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00