Foto: Nel Appelmelk
Foto: Nel Appelmelk

Werkgroep Eerbeekse Beek hoopt op gulle gemeente

Algemeen

EERBEEK - De Werkgroep Eerbeekse Beek hoopt dat de gemeente Brummen financieel bijdraagt aan herstel van de Eerbeekse Beek. Of in ieder geval -vanwege de huidige slechte financiële positie- de intentie uitspreekt dat in de toekomst te zullen gaan doen. Dat zegt Jan van de Velde, voorzitter van de werkgroep. Een financiële bijdrage zou volgens hem een vliegwielwerking kunnen opwekken. Het zou andere partijen als de provincie of bedrijven kunnen prikkelen om mee te betalen.

De werkgroep is in 2008 ontstaan vanuit de Rotary. Sindsdien maken de leden de Eerbeekse Beek schoon waar dat van het waterschap mag: het gerenoveerde gedeelte vanaf de sprengkoppen tot aan de Harderwijkerweg en het gedeelte van de Kopermolen tot aan het kanaal. Maar er moet nog veel meer gebeuren, zegt Van de Velde.

"De beek hoort bij Eerbeek. Is in feite de ontstaansbron van de papierindustrie. Historisch waardevol dus. Daarom en omdat een fraaie beek is die dwars oor het dorp gaat heeft de beek een hoge waarde voor toerisme en recreatie. Daarbij drijft de beek de Eerbeekse oliemolen aan en voedt de vijvers van Huize Voorstonden. Zou de beek droogvallen, is er geen waterkracht meer en vallen ook de waterpartijen bij Voorstonden droog. En natuurlijk is er dan grote ecologische schade."

Zeven schoongemaakte sprengenkoppen voorzien de Eerbeekse Beek van water. Tot aan de Harderwijkerweg is de watergang ook op orde. In het vervolg moet veel gebeuren. Op sommige plekken is de bodem lek en ook vervuild. Baggerwerk en afdichten met leem, zoals in het gedeelte langs landgoed Huis te Eerbeek (Weberbos), al is gebeurd, is noodzakelijk. Op veel plaatsen is de beek overkluist, onder meer door de papierfabrieken. Idealiter zou hij daar omheen moeten worden geleid.

Van de Velde: "Het zou natuurlijk prachtig zijn als we Eerbeekse in het dorp helemaal zichtbaar zouden kunnen laten zijn. De idee van het Amaliapark in Apeldoorn zie ik voor me. (De Grift heeft in dat park een prominente rol). Maar daar is geld voor nodig. Hoeveel? Lastig. Maar je hebt het al gauw over tonnen aan investeringen. Ik weet: de gemeente is armlastig. Maar in Brummen zijn er jaarlijks 400.000 toeristische overnachtingen. Dat levert aan toeristenbelasting ongeveer een miljoen op. Steek daar nu een tien, twintig procent van in de beek. Dan zul je eens zien hoe mooi het kan worden. Goed voor het toerisme, goed voor de inwoners, goed voor de winkeliers, de ecologie. Voor alles eigenlijk."

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 12 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 12 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 12 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 12 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 12 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 12 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 12 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 12 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 12 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 12 uur geleden