Afbeelding

Bijna 500 reacties op energieplan Cleantechregio

Algemeen

BRUMMEN - Er zijn bijna 500 reacties binnengekomen op de zogeheten Regionale Energiestrategie (RES) 1.0. Half april maakte de Cleantech Regio, waartoe ook Brummen behoort, het ontwerp van deze strategie openbaar. Daarin staat hoeveel duurzame energie de regio in de komende jaren willen gaan opwekken. En in welke gebieden mogelijk windmolens en zonnepanelen kunnen komen. De inspraaktermijn is inmiddels verlopen. Cleantech Regio gaat nu een antwoord schrijven op al deze reacties.

Nederland wil in 2050 energieneutraal zijn, zo is in het Klimaatakkoord vastgelegd. Daarvoor zijn in dertig regio’s in Nederland plannen gemaakt over de mogelijkheden voor de opwekking van duurzame energie. In totaal, zo bleek deze week, kan er in heel Nederland 54,9 terrawattuur (Twh) aan duurzame elektriciteit worden geproduceerd. Dat is aanzienlijk meer dan de 35 Twh die in het Klimaatakkoord worden geëist. Van de 30 regio’s leveren elf -met name Flevoland en Rivierland- namelijk (aanzienlijk) meer dan verwacht. Zo niet de Cleantechregio. Dat behoort tot de zes regio’s die nu minder beloven dan voorheen. Het verlaagde haar eerdere bod van 1,23 naar 1,07 Twh duurzame energie. De regio denkt dat voor het opwekken daarvan ongeveer 15 windmolens, circa 600 hectare zonnepanelen op land en daken van bedrijven en andere grote gebouwen nodig te hebben. De RES bevat overigens geen concrete plannen voor de bouw van windmolens en zonneparken. Op het moment dat die plannen ingediend worden bij gemeenten, hebben inwoners en organisaties opnieuw de gelegenheid om hun mening daarover te geven.

In de gemeente Brummen is eerder deze maand het ‘Uitnodigingskader windmolens en zonnevelden’ ter inzage gelegd, de lokale vertaling van de energiestrategie. Ook Brummen heeft eerder ambities scherp naar beneden bijgesteld. Enige jaren geleden werd nog de bouw van alleen al 46 windmolens voorzien en energieneutraliteit in 2030. Er was ook sprake van elf zoekgebieden in de gemeente. Maar in het Uitnodigingskader is daarvan nog maar één kansrijke plek voor het plaatsen van windmolens overgebleven: een groot, ellipsvormig gebied ten noorden en noordwesten van de grote rotonde die de N345 en de N348 verbindt. Daar zouden drie windmolens moeten komen. Verder wil Brummen 100 hectare aan zonnepanelen realiseren. Dat is inclusief de plannen die nu al in uitvoering zijn.

Het Brummens Uitnodigingskader ligt nog tot en met 27 juli ter inzage. De reacties worden meegenomen bij het definitief maken van het uitnodigingskader. De gemeenteraad bespreekt het definitieve uitnodigingskader in september.

Uit de krant

Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 17 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00